Обратно към пълната версия на статията »

Проучват праисторическа могила край Стара Загора с американско финансиране

Проучват праисторическа могила край Стара Загора с американско финансиране
Ритуални площадки и стълбищe, селищна могила при Старозагорски минерални бани, късен Халколит, края на V-то хилядолетие пр. Хр. Снимка: Община Стара Загора
A A+ A++ A

Регионалният исторически музей в Стара Загора подписа договор с Института за археометалургични изследвания към Юнивърсити Колидж в Лондон, съобщи директорът на РИМ д-р Ангел Динев.

Според клаузите на договора британският институт и съфинансиращата американска фондация McMoRan Copper and Gold Foundation от Аризона ще предоставят 5000 евро на старозагорския музей, за да организира допълнителни проучвания на праисторическата селищна могила в центъра на Старозагорските минерални бани.

При разкопки на праисторическата селищна могила през 2003-2004 г. са открити ритуални стъпаловидни каменни площадки и керамични съдове, в които е открита стопилка и шлака от медна руда. Тя е била добивана в най-старите в Европа големи медни рудници, разположени недалеч от сегашния курорт, от епохата на късния халколит (края на V хилядолетие пр.Хр.)

Единственото изискване на основания през 1973 г. лондонски институт с директор проф. Тило Ререн е да получи за изследване образци от шлаките и стопилките – както от вече намерените, така и от новите, които евентуално ще бъдат открити по време на тазгодишното проучване.

Археологическите разкопки на могилата в Старозагорските минерални бани ще започнат през май.

#Стара Загора