Обратно към пълната версия на статията »

Стрелецът от Лясковец, Отвертката и безхаберието на властите

Стрелецът от Лясковец, Отвертката и безхаберието на властите
A A+ A++ A

Убит полицай и трима ранени при стрелбата в центъра на Лясковец е тъжната равносметка от липсата на сериозно отношение от страна на властите към сигналите за тормоз, които получават. Заплахите за убийство са форма на насилие и трябва да се реагира на тях незабавно преди да е извършено престъпление.

Стрелецът Петко Савов е психичноболен и агресивен, целият град е знаел, че в дома му има оръжие, заплашвал е директорът на училището, срещу него са подавани десетки сигнали. Трябваше да извърши престъпление, за да бъде задържан.

Освен незаинтересоваността на полицията, проблемът е и в законите и здравеопазването. У нас само роднина може да поиска освидетелстване, дори психичноболният да застрашава с поведението си цял град. Освен това голяма част от психиатричните болници приличат на декор от трилър, така че рядко близък роднина би предприел подобна стъпка.

Трагедията в Лясковец можеше да бъде предотвратена, ако властите бяха реагирали навреме.

Аналогичен е случаят с убития на 11 март в Дупница Николай Радев – Отвертката. Срещу него са били подадени купища сигнали. Дали защото е бил гард на братя Галеви или по друга причина, полицията не е реагирала. Дори след като пребил публично млада жена, съдът го оправдал и постановил тя да му плати 1000 лева за тормоз.