Обратно към пълната версия на статията »

Европа отмени споразумения със САЩ заради подслушването

Европа отмени споразумения със САЩ заради подслушването
Според авторите на доклада американският шпионаж в Европа „сериозно наруши доверието между ЕС и САЩ“. Снимка: ЕПА/БГНЕС„
A A+ A++ A

Европейският парламент прие с мнозинство доклад за скандала с подслушването на европейски лидери от американската Агенция за национална сигурност, който предвижда блокиране на редица споразумения със САЩ.

Документът, който бе представен от британския лейбърист Клод Моарес, предлага замразяване на споразумението „Безопасно пристанище“, което позволява на американски компании да пренасят в САЩ лични данни на европейски граждани.

Докладът предлага да бъде прекратено споразумението „Суифт“, което позволява на американските власти достъп до банковите данни на европейски граждани с цел борба с тероризма.

„Борбата с тероризма в никакъв случай не може да оправдае съществуването на тайни, понякога дори незаконни програми за масово наблюдение“, се казва в европейския доклад, одобрен с 544 гласа „за“, 78 „против“ и 60 „въздържал се“.

„Можем сериозно да се съмняваме, че събирането на данни от такъв мащаб е мотивирано единствено от борбата с тероризма, тъй като то предполага събирането на всички възможни данни за всички граждани“, се посочва в документа.

Според авторите на доклада американският шпионаж в Европа „сериозно наруши доверието между ЕС и САЩ“, а „масовото наблюдение и обработването на голямо количество данни от личен характер трябва да бъдат забранени“.

Британски депутати от Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън заявиха, че са против замразяването на подписаните споразумения със САЩ.

#Европейски парламент #подслушване #споразумение #САЩ #Европейски съюз