Обратно към пълната версия на статията »

Янукович и опозицията подписаха споразумение за изход от кризата

Янукович и опозицията подписаха споразумение за изход от кризата
„Като президент на Украйна и гарант на Конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог“, заяви Янукович. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Виктор Янукович и опозиционните водачи в страната подписаха споразумение за излизане от кризата, което предвижда сериозни отстъпки пред опозицията, предсрочни президентски избори, формиране на коалиционно правителство и връщане на Конституцията от 2004 г.

„В тези трагични дни, когато Украйна претърпява толкова тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадата, считам за мой дълг пред свещената памет на загиналите да кажа, че няма нищо по-важно от човешкия живот. Затова обявявам стъпките, които трябва да се направят, за да възстановят спокойствието и да се избегнат нови жертви в конфликта“, заяви Янукович по-рано в петък.

„Като президент на Украйна и гарант на Конституцията днес изпълнявам своя дълг към народа, към Украйна и към Господ Бог в името на съхранението на спокойствието и спасяването на човешкия живот, в името на мира на нашата земя“, заключи Янукович.

Представителят на Европейския съюз по външна политика и сигурност Катрин Аштън отбеляза, че санкциите срещу украинците, участвали в насилието в страната, ще останат в сила, предава БГНЕС.

#Украйна #опозиция #Виктор Янукович #Конституция #коалиционно правителство