Обратно към пълната версия на статията »

Външно с остро изявление към Сирия

Външно с остро изявление към Сирия
Сирийски граждани държат плакати и революционен флаг по време на протест в Мареа, Алепо, Сирия, на 17 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на външните работи на България призова властите в Сирия да освободят всички политически затворници в страната.

В изявление говорителят на МнВР Весела Чернева призовава Сирия да освободи сирийския правозащитник Мазен Даруиш, както и „всички други политически затворници“.

„Настоятелно призоваваме сирийските власти да освободят незабавно арестувания в четвъртък Мазен Даруиш, както и всички други политически затворници в страната“, заявява Чернева.

„Изразяваме нашата загриженост за живота и сигурността на г-н Даруиш, неговата съпруга и останалите задържани. Този акт е поредният опит на сирийския режим да ограничи свободата на словото и да се разправи чрез репресии със своите политически опоненти“, се казва в изявлението.

„В същото време продължават военните действия на сирийското правителство срещу собствения му народ. Остро осъждаме бомбардировките срещу градовете Хомс, Забадаи, Хама и Дераа. Режимът в Дамаск трябва да прекрати незабавно убийствата на невинни граждани, сред които и много деца“, гласи още изявлението на говорителя на МнВР.

#Министерство на външните работи #МнВР #Весела Чернева #говорител на МнВР #Сирия #политически затворници