Обратно към пълната версия на статията »

ЕС няма да е посредник в конфликта в Украйна

ЕС няма да е посредник в конфликта в Украйна
ЕС няма да е посредник в конфликта, но може да окаже на Украйна експертна помощ, като потвърждава готовността си за сключване на Споразумение за асоцииране.Снимка: www.vigenin.eu
A A+ A++ A

ЕС е готова да реагира бързо при влошаване на обстановката в Украйна. Това бе единодушното решение на външните министри от ЕС, които участваха в два последователни съвета в Брюксел – Съвет „Външни работи“ и Съвет „Общи въпроси“.

Външните министри смятат, че преодоляването на кризата в Украйна преминава през предприемане от страна на властите на всички необходими мерки, които да гарантират правата на украинските граждани, в т.ч. правото им на мирен протест. Необходимо е, формирането на ново правителство, с възможно най-широко представителство и осъществяването на конституционна реформа, която да доведе до по-голям баланс между властите и подготовка на честни и свободни президентски избори, съобщиха от Министерство на външните работи.

ЕС няма да е посредник в конфликта, но може да окаже на Украйна експертна помощ, като потвърждава готовността си за сключване на Споразумение за асоцииране, щом страната е готова за това.

В заключенията на Съвета е залегнало и подкрепеното от министър Кристиан Вигенин становище, че подписването на Споразумение за асоцииране и на Споразумение за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия не са крайната цел на сътрудничеството с Украйна.

#ЕС #Брюксел #Украйна #Кристиан Вигенин