Обратно към пълната версия на статията »

Саркози: Англия, Франция най-близки военно от Втората световна

Саркози: Англия, Франция най-близки военно от Втората световна
Британският премиер Камерън (вляво) и френският президент Саркози в Париж в петък. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания и Франция сключиха споразумение за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика, като в същото време обявиха намерения за засилени връзки в областта на отбраната.

Това стана при среща на британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Никола Саркози в Париж в петък, предаде ДПА.

„Сътрудничеството между Франция и Великобритания в областта на външната политика и отбраната е най-близко от Втората световна война насам“, заяви Саркози.

Двете страни се съгласиха да ускорят плановете за създаване на общ безпилотен изтребител, чийто прототип трябва да е готов през 2020 г., както и да забързат плановете за общ англо-френски команден център за разполагане при военни операции за бързо реагиране.

Френско-британското споразумение за ядрена енергия ще породи редица търговски сделки в областта на ядрената енергия на стойност повече от 500 млн. паунда и ще създаде 1500 работни места в Англия, съобщава BBC (Би Би Си). Според споразумението британската компания „Ролс-Ройс“ ще участва в изграждането на четири нови ядрени реактора от френската държавна атомна корпорация „Арева“, един от които е в „Хинки Пойнт“ в Южна Англия.

„Съвместната декларация изразява общия ни ангажимент за бъдещето на ядрената енергия за мирни цели като споделена дългосрочна визия за безопасна, сигурна, устойчива и достъпна енергия, която поддържа растежа и помага да постигнем целите си за намаляване на емисиите“, се казва в изявление от „Даунинг стрийт“.

Двете правителства ще работят съвместно с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) „за укрепване на възможностите на страните да реагират на ядрени извънредни ситуации“. Освен това се създава и съвместна рамка за сътрудничество и обмен на добри практики в областта на ядрената сигурност.

На срещата на британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Никола Саркози бяха обсъдени и редица въпроси, свързани със ситуацията в Сирия.

Срещата се осъществи, след като Общото събрание на ООН с огромно мнозинство подкрепи резолюция срещу Сирия, по-специално прекратяване на насилието в страната и слизане от власт на президента Башар Асад.

На брифинга след срещата Саркози заяви, че отношенията между двете страни остават„отлични“. Въпреки това и двамата не скриха, че имат и известни различия по някои въпроси.

Камерън подчерта отношенията между двете страни в областта на външната политика и икономиката. По думите му съвместната работа „по най-чувствителните въпроси, включително ядрените“ показва тяхното близко сътрудничество.

Експерти предполагат, че те са обсъдили въпроси, свързани с подпомагане на Свободната сирийска армия без предоставянето на войски. И двамата обявиха, че проявяват силно желание да дадат логистична и дипломатическа подкрепа на опозицията, също така да помогнат на групите, които събират информация за нарушаване на човешките права.

Двамата лидери проведоха минисрещата, за да покажат, че отношенията им са сърдечни въпреки серията от дипломатически сдърпвания.

#ядрена енергетика #Великобритания #Англия #Британия #Франция #Никола Саркози #Президент на Франция #Дейвид Камерън #министър-председател на Великобритания #Арева