Късното проговаряне не е причина за притеснение

17 февруари 2012, петък / 15:00; DoctorOnline.bg;
Късното проговаряне не е причина за притеснение

Добрата новина за всички родители, които се притесняват, че децата им са проговорили късно, е, че при тези деца в огромен процент от случаите няма никакви пречки и проблеми в развитието.

Изследването е проведено в University of Western Australia, където са направили проучване сред деца, проговорили късно, и са проследили развитието им до тийнейджърските години. Тези деца се развивали съвсем нормално, не ставали срамежливи, депресирани или агресивни. Били в добро физическо и умствено здраве и по нищо не се отличавали от своите връстници.

Между 7 и 18% от децата имат затруднения с проговарянето и понякога проговарят чак след 2-годишна възраст. Те обаче успяват да наваксат и до достигане на училищна възраст се изравняват с другите деца, като се справят добре с учебния материал и социалните контакти.

Все пак при забавено проговаряне от страна на вашето дете е добре да се консултирате с лекар специалист, който да ви каже дали се касае за естествено отлагане на проговарянето или за някакво психическо заболяване.