Обратно към пълната версия на статията »

Косово отбелязва 4-та годишнина от независимостта си

Косово отбелязва 4-та годишнина от независимостта си
Снимка: nationalpost.com
A A+ A++ A

Косово отбелязва днес четвъртата годишнина от едностранното обявяване на независимостта си от Сърбия – ден след като сръбското малцинство в северната част отново отхвърли институциите в Прищина.

Скромните чествания ще включват парад на косовските сили за сигурност по главния булевард на Прищина, който ще започне в 10 ч. по Гринуич, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Президентката Атифете Яхяга и премиерът Хашим Тачи ще произнесат речи от трибуна на централния площад, която вече беше украсена с албански знамена, издигащи се високо над покритата със сняг земя.

Но годишнината вече беше помрачена от двудневния референдум, проведен по-рано тази седмица, на който сърбите от Северно Косово категорично отхвърлиха управлението на етническите албанци в тази област, гранична със Сърбия.

Въпреки че референдумът няма да повлияе съществено на политическия живот в Косово, той се смята за удар срещу усилията на Сърбия и ЕС да разрешат различията заради спорната територия.

Въпреки ожесточената дипломатическа борба на Сърбия срещу независимостта на Косово, през март м.г. тя се съгласи на преговори с Прищина под егидата на ЕС.
Положителният резултат от преговорите е ключово условие за предоставянето на Сърбия на статут на кандидат-член за ЕС.

До момента са постигнати няколко споразумения за подобряване на ежедневния живот на всички жители на Косово, но все още не се е стигнало до значителен пробив.
Според властите в Прищина референдумът е още един знак, че една трета от косовското сръбско малцинство отказва да признае косовската власт.

Общо 120 000 сърби живеят в Косово, две трети от които се намират в анклави, обградени от етническо албанско мнозинство. Те искат да сътрудничат с властите в Прищина за разлика от сърбите в северната част.

Косово се намираше под международно наблюдение, след като предприетите от НАТО бомбардировки позволиха прогонването на силите на сръбския президент Слободан Милошевич през 1999 г.

От обявяването на независимостта му през 2008 г. Косово е признато от 87 държави, сред които повечето държави членки на ЕС и САЩ, въпреки противопоставянето на Белград, етническите сърби от Косово и Русия.

#Косово #независимост #годишнина #Сърбия #НАТО #Европейския съюз #ЕС