Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Овчаров чака 1 млн. лева, обещани от Дянков за Перперикон

Проф. Овчаров чака 1 млн. лева, обещани от Дянков за Перперикон
Проф. Овчаров пред пана с холограмни изображения на находки от "Перперикон" в Историческия музей в Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Надявам се кабинетът на Орешарски да покрие задължението на ГЕРБ към Перперикон, а чекът за 1 милион лева да спре да бъде кух и да видим съдържанието му”, заяви в Кърджали археологът Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град, предаде БГНЕС.

Професорът акцентира особено на "кухия" чек за 1 млн. лева, който бе връчен на кмета на Кърджали Хасан Азис от бившия финансов министър Симеон Дянков, но парите така и не бяха получени.

"С този милион трябваше да се финансират дейностите по реставрацията и консервацията на целия западен и северозападен сектор с кулата. Наложи се обаче общинската хазна да похарчи солидни средства. Още в началото на мандата си предишното управление провали и строителството на посетителския център, в подножието на Перперикон остана само огромен изкоп, ползван от театралите като нестандартна сцена за спектаклите от международния фестивал", подчерта Овчаров.

Археологът се надява, че ще получи финансиране и за тазгодишните проучвания на Перперикон, макар необходимите средства да не са предвидени в заделените от правителството 500 млн. лева за регионален растеж.

#Николай Овчаров #Симеон Дянков #Перперикон #ГЕРБ #Кърджали #Хасан Азис