Обратно към пълната версия на статията »

Метрото ще назначи 300 съкратени от БДЖ

Метрото ще назначи 300 съкратени от БДЖ
„Най-добрите специалисти, които имаме при нас, са идвали от БДЖ“, заяви директорът на софийското метро Стоян Братоев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 300 железопътни специалисти, съкратени от БДЖ, ще бъдат назначени на работа в софийското метро, заяви директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

„От началото на следващата година ще започнем набирането на първите специалисти от БДЖ. Постепенно според потребностите ще набираме и кадрите“, каза Братоев, цитиран от агенция „Фокус“.

От 2000 служители, които предстои да бъдат съкратени от БДЖ, около 300 ще имат шанса да започнат работа в метрото, добави той.

Братоев обясни, че новите служители ще бъдат подбрани чрез специална процедура и ще преминат допълнително обучение за работа в метрото. Най-дълъг е допълнителният курс за машинистите – шест месеца, допълни той.

„Метрополитен“ се нуждае от специалисти по железния път, автоматика, електрооборудване, ремонт на подвижния състав, заяви директорът.

Той посочи, че всички новонаети ще бъдат на шестмесечен изпитателен срок.

По думите му железопътните специалисти са много ценни кадри, тъй като имат специална правоспособност.

„Най-добрите специалисти, които имаме при нас, са идвали от железницата. 70% от машинистите в метрото са взети от БДЖ“, подчерта Братоев.

В петък ръководството на БДЖ обяви на пресконференция, че според новия реформен план предстоят масови съкращения на над 2000 служители на дружеството, 150 влака ще бъдат спрени от движение и цената на билетите ще поскъпне с 15.0%.

В понеделник председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев обяви, че на 24 ноември започва безсрочна национална ефективна стачка на БДЖ.

Движението на влаковете ще бъде спряно в активната част на деня – от 8.00 ч. до 16.00 ч.

#стачка #национална ефективна стачка #КНСБ #синдикати #Петър Бунев #влакове #масови съкращения #железница #машинисти #Стоян Братоев #метро #Метрополитен #Български държавни железници #БДЖ