Обратно към пълната версия на статията »

Трайков: Инвестициите в туристическа реклама с над 120% ръст

Трайков: Инвестициите в туристическа реклама с над 120% ръст
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков даде старт на най-голямата туристическа борса у нас „Ваканция и СПА експо“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През 2011 г. инвестираните средства в национална туристическа реклама са се увеличили със 121% в сравнение с 2009 г.

Това заяви на откриването на „Ваканция и СПА експо“ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство (МИЕТ).

В церемонията участваха заместникът му Иво Маринов, дипломати, представители на бизнеса и неправителствени организации.

Показателен е фактът, че от държавния бюджет и по оперативна програма „Регионално развитие“ през миналата година сумите за реклама са близо 22 млн. лв., а за 2012 г. ще се увеличат с над 4 млн. лв., подчерта Трайков.

Той изтъкна, че представата за устойчиво развитие на „бранда България“ вече не е достатъчно да бъде комбинация от красива природа плюс море и ски.

„Днес това е устойчива концепция за четири сезона, с голямо разнообразие от алтернативни форми за отдих и пътешествия, и то на атрактивни цени – културен, СПА, балнео и уелнес, селски, приключенски, голф, винарски, гурме и пр. Всичко това като маркетингова палитра може да се види на 29-ото издание на изложението“, заяви министърът.

„Страната ни се очертава като една от най-конкурентните зимни дестинации на фона на общия спад в Европа“, допълни Трайков.

Тази и другата седмица предстоят четири старта от Световната купа по ски в Банско. Това се случва за първи път тук и безспорно е голямо признание за България след успеха на Световната купа през 2011 г. отново в същия курорт, подчерта той.

По думите му с 15-20% повече туристи посреща и Пампорово този сезон, където миналата седмица се състояха стартовете за мъже от Европейската купа по ски алпийски дисциплини. С около 50% са повече скиорите по пистите на курорта.

Министърът отбеляза и очакването за добър сезон и през лятото. Той добави, че се увеличават чартърите до черноморските курорти в страната и че България вече ще прилага безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи.

Трайков акцентира в изказването си и върху богатото културно наследство и разнообразната природа на страната – над 40 000 паметника на културата от 7 исторически пласта, десетки манастири, огромно богатство от природни забележителности и минерални извори.

„Вече присъстваме и в европейски, и в световни класации за голф туризъм като новооткрита дестинация“, каза още министърът.

Той поздрави хората от бранша, които създават „този уникален туристически продукт“. По думите му именно те „посрещат гостите ни и ги карат да се връщат отново и отново, за да преоткриват изживяването България“.

#Трайчо Трайков #МИЕТ #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Европа #България #туризъм #ски #Пампорово #Банско #Иво Маринов #заместник-министър