Обратно към пълната версия на статията »

Държавата връща модела „Дянков“ за пенсиониране?

Държавата връща модела „Дянков“ за пенсиониране?
Възможно е да се пенсионираме според правилата от времето на ГЕРБ. Снимка: www.novini.bg
A A+ A++ A

Има вероятност държавата да се откаже от изготвянето на нови правила за пенсиониране и да се върне към разработения от ГЕРБ график за вдигане на възраст и стаж. Пенсионната реформа беше замразена тази година с довода, че ще се направят промени.

От публикуваната на сайта на социалното министерство наредба обаче става ясно, че се връщаме към така наречения модел „Дянков“.

След замразяването на стаж и възраст за пенсиониране тази година право да вземат пенсия имат жени, навършили 60 години и 8 месеца след почти 35 години стаж. През 2021 година обаче жените ще трябва да спрат да работят на 63, след като са се трудили 37 години. При мъжете максималният праг ще е 65 години със стаж 40 години, съобщи Нова телевизия.

Разминаването между плана „Дянков“ и новите текстове на наредбата на социалното министерство е само в една година – тази, в която реформата се замразява и заради това максималните прагове се достигат през 2021, а не през 2020. Според синдикатите наредбата с новия график все още не е обсъждана.

#ГЕРБ #Дянков #пенсиониране