Обратно към пълната версия на статията »

УниКредит Булбанк залага на проекти, който показват добри практики

A A+ A++ A

В стратегията си за корпоративна социална отговорност:

УниКредит Булбанк залага на проекти, който показват добри практики

През 2011 година УниКредит Булбанк продължи да бъде сред най-социално ангажираните представители на бизнеса в страната. Следвайки мисията си да подкрепя развитието на местните общности, Банката даде подкрепата си за множество инициативи.

В избора на каузите, които да подкрепи, УниКредит Булбанк се ръководи от стремеж чрез реализираните проекти и инициативи да създаде основа за дългосрочни и устойчиви практики.

През 2011 г. банката запази ангажираността си към основните сфери, в които и досега е развивала своята социална политика: здравни и социални услуги, спорт, изкуство и традиционната за Банката Дарителска програма. Важен аспект в стратегията за устойчиво развитие на УниКредит Булбанк остана и Националната зелена програма на банката, в която за първи път, чрез полагане на доброволен труд, се включиха и служителите на банката и техните семейства.

Здраве и социални услуги

През 2011 г. беше поставен старта на нов значим проект в областта на социалните услуги, реализиран чрез съвместната работа на Фондация УниКредит, Фондация Лале и УниКредит Булбанк. Проектът „Вяра в семейството", както подсказва името му, е насочен към запазване целостта на семействата в риск и предотвратяване на изоставянето на деца в институции. Проектът ще се реализира в 15 села в общините Хасково, Свиленград и Любимец, като необходимото финансиране в размер на близо 190 хил. лева се осигурява изцяло от Фондация УниКредит. Проектът беше избран след проведено онлайн гласуване сред служителите на УниКредит Булбанк. Фондация УниКредит финансира, макар и в по-малък размер, и двете неспечелили гласуването организации – Български червен кръст (предложил проект за изграждане на Гореща линия за психо-социална подкрепа) и Центъра за подкрепа на социалната интеграция Приоритети (предложил проект за изграждане на Бюро по труда за хора с увреждания).

През годината продължиха дейността си и вече създадените Центрове за домашни грижи в Добрич и Смолян, които предоставят услуги на възрастни хора, останали сами в следствие на миграцията на своите близки.

Банката показа съпричастността си и към каузата на Фондация „И АЗ МОГА" – изграждане на център за деца-аутисти в Пловдив, като организира благотворителна вечеря за свои клиенти. На вечерята в Пловдив присъстваха избрани клиенти на банката, както и известни певци и актьори, които са се ангажирали да са лица на фондацията. Лице на компанията на „И АЗ МОГА" стана и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

През март, когато даде старт на нова линия продукти, предназначени за дами - Donna, УниКредит Булбанк се ангажира да дарява процент от приходите от тези продукти на кампаниите на сайта www.save-darina.org за лечение на болни деца.

Спорт

През 2011 г. изтече първото тригодишно партньорство на UEFA Champions League, което УниКредит продължи с нов тригодишен договор за още три сезона (2012-2015), заради изключително добрите резултати, които дава.

През годината УниКредит реализира мащабна благотворителна инициатива, която освен че популяризира партньорството на водещата европейска банка и най-силния европейски футболен турнир, зарадва феновете и ги ангажира в дарителска инициатива. Фондация УниКредит дари по 10 евро за всеки участник в инициативата „Дари усмивка на дете" (Make a kid smile). Благодарение на развитието на инициативата на местно ниво от УниКредит Булбанк, в България за първа година се проведоха „Отворени училища за футбол за деца", в съдействие с Българския футболен съюз.

Отново с грижа за насърчаване на спорта сред младите и иновативните идеи, УниКредит Булбанк организира първия Национален турнир по фрийстайл футбол, който се проведе под козирката на Централния филиал на УниКредит Булбанк на пл. „Света Неделя" в София.

Освен с футбол, през 2011 г. УниКредит Булбанк тясно свърза името си с още един спорт – голф. През септември Банката подкрепи Европейския УниКредит шампионат по голф за клубни професионалисти под патронажа на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов - турнир от голямо значение за европейския професионален голф и утвърждаването на България на картата на световния професионален голф. В турнира се включиха 60 топ професионалисти от над 30 държави-членки на PGA (Професионалната голф асоциация) от Европа.

През годината беше финализиран и проектът по изграждането на първата тематична детска площадка, насочена към звуковите и музикални възприятия, в София. Площадката беше изградена съвместно от Столична община и УниКредит Булбанк, като банката е осигури изцяло необходимото финансиране. Новото място за забавление и игра на децата се намира в Градската градина, близо до Народния театър „Иван Вазов". На нея са поставени „музикална арфа", „телефон", „летяща маса", „въртящ се валяк", които могат да се използват както за игра, така и с образователна цел.

Изкуство и култура

През 2011 г. УниКредит Булбанк продължи да изгражда идентичността си на част от водеща европейска банкова финансова група, заставайки зад значими културни проекти. Банката продължи да работи и доразвива вече изградените дългосрочни партньорства в областта на изкуството.

Давайки подкрепата си за иновативни и стойностни проекти, банката даде тласък на развитието на млади творци и представи най-добрите образци на изкуството.

И през 2011 банката оказа традиционната си подкрепа за Театралния фестивал в Банско.

Млади цигулари получиха своя шанс за изява, благодарение на Първия международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев", организиран отново със съдействието на УниКредит Булбанк от Клуб ЮНЕСКО „Леонардо да Винчи" София и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" под Почетния патронаж на Министъра на културата на Република България.

Внимание заслужава и Международна изложба „Европа в снимки", организирана от Посолство на Италия в България под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Изложбата показа над 150 уникални снимки, собственост на италианската фондация Алинари в Археологическия музей в София.

Дарителска програма

– Започнала още през 2003 г., Дарителската програма на УниКредит Булбанк вече има своето запазено сред най-значимите инициативи на банката. През 2011 в Дарителската програма бяха включени шест каузи, предложени от три партньорски организации – Български червен кръст, Фондация Помощ за благотворителността в България и Асоциация на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

Служителите на банката дариха над 10 хил. лева за благотворителните каузи, а след удвояването й от Фондация УниКредит и от УниКредит Булбанк, реално до бенефициентите на програмата – възрастни хора, хора с ограничени възможности, болни от рак, деца от социално слаби семейства, студенти и ученици без родители и деца, пострадали при пътнотранспортни инциденти – достигнаха над 30 хил.лева.

Национална зелена програма на УниКредит

През 2011 г. УниКредит Булбанк продължи с екологично-отговорното си поведение. Банката реализира няколко значими инициативи в рамките на своята Национална зелена програма. „Зелените" идеи намериха своите поддръжници сред всички структури на банката, което направи резултатът от реализирането им в края на годината измерим и значим.

За първи път служителите на банката се включиха в еко инициативите на банката чрез доброволен труд. В края на октомври близо 300 служители на УниКредит Булбанк и техните семейства засадиха 1 300 върби и още около 1800 лечебни храста зърнастец тази събота в Парк Витоша, край село Боснек. Подкрепени от семействата си, служителите на банката показаха професионализъм и в засаждането и благодарение на доброволния им труд ще бъде подпомогнато възстановяването на два типични за Витоша растителни вида – бяла върба и зърнастец.

Едновременно с това банката започна и мащабна кампания за отказване от хартиените извлечения и замяната им с електронни. Преди около месец банката направи поредната стъпка към по-зелена природа като обяви, че ще използва само рециклирана хартия за рекламните си материали.

Доказателство за ангажимента на УниКредит Булбанк към борбата с климатичните промени е и включването на банката за втора поредна година в „Часът на земята". Банката угаси светлините на девет свои сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Награди

Отговорното поведение на УниКредит Булбанк донесе на банката няколко значими награди за постижения в тази област.

През февруари Банката беше отличена със специалната награда в ежегодния конкурс „Социално отговорна компания на годината" на в. Пари. Банката беше отличена сред компаниите, допринесли в най-голяма степен, според критериите на конкурса, за прилагането на концепцията и принципите на корпоративната социална отговорност.

През октомври УниКредит Булбанк и Фондация УниКредит получиха наградата „Благотворителен проект на годината" на церемонията по връчването на шестите годишни награди от Българския дарителски форум. Журито на конкурса отличи съвместния проект на Фондация УниКредит, УниКредит Булбанк и Българския червен кръст за изграждане на центрове за домашни грижи за възрастни хора в Добрич и Смолян.

Декември донесе няколко приза на Банката, започвайки с наградата за подкрепа на обществено значими каузи в България на „Обществото на лоялност". Инициативата по засаждане на върби във Витоша беше отличена като „Доброволческа инициатива на годината". УниКредит Булбанк беше единствената финансова институция, наградена за положен доброволен труд на служителите в националния конкурс, организиран от Министерство на културата, Фондация Лале, Национален алианс за работа с доброволци и Представителство на Европейската Комисия в България. В края на годината УниКредит Булбанк беше отличена с „Почетен знак за благотворителност" от Български червен кръст (БЧК) в категорията „Корпоративен партньор-дарител".

#Инвеститори на десетилетието #корпоративна социална отговорност #Уникредит Булбанк