Обратно към пълната версия на статията »

Прокурори искат 5 г. затвор за Берлускони

Прокурори искат 5 г. затвор за Берлускони
Бившият италиански премиер е обвинен, че е платил на британския адвокат Дейвид Милс 600 000 долара (450 000 евро), за да лъжесвидетелства по няколко дела срещу него. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италиански прокурори поискаха бившият премиер Силвио Берлускони да бъде осъден на пет години затвор заради даване на подкупи на бившия си адвокат, съобщават италианските медии.

„Сигурно е, отвъд всяко разумно съмнение, че обвиняемият е виновен“, заяви пред съда прокурор Фабио де Паскуале и допълни, че защитата на Берлускони се основава на фалшиви документи, предаде АФП.

Бившият италиански премиер е обвинен, че е платил на британския адвокат Дейвид Милс 600 000 долара (450 000 евро), за да лъжесвидетелства по няколко дела срещу него през 90-те години на миналия век. Берлускони отрича обвиненията и твърди, че прокурорите са замесени в заговор срещу него.

Милс беше признат за виновен от съд в Милано през 2009 г. и беше осъден на четири и половина години затвор, но апелативен съд касира делото за корупция срещу него през 2010 г. заради изтичане на давностния срок.

Берлускони, който остана член на парламента, след като подаде оставка през ноември, е обвиняем по още четири дела за подкупи, данъчни измами, секс с непълнолетна проститутка, злоупотреба с власт и издаване на държавни тайни.

#Силвио Берлускони #премиер #затвор #подкуп #Дейвид Милс #Милано #съд #корупция