Обратно към пълната версия на статията »

Дипломатически войни в столицата на мира

Дипломатически войни в столицата на мира
A A+ A++ A

В рамките на 24 часа Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отправи и оттегли покана за участие на Иран в предстоящата мирна конференция за Сирия в Монтрьо.

В публичното пространство се дискутира нежеланието на Техеран да застане зад договореностите от "Женева 1".

Възможно ли е обаче да се постигне споразумение без участието на Иран? Кой оказва по-голямо влияние върху решението на ООН - лобирането на Вашингтон или отказът на Сирийската национална коалиция да вземе участие в конференцията, ако Иран присъства?

Нееднократно излизат данни на американските "тайни" служби за снабдяване на армията на Башар Асад с оръжие по въздуха, а Иран официално подкрепя плана на президента за край на гражданската война в Сирия.

Двете страни са във военно споразумение от 16 юни 2006 г. След ултиматум от страна на Анас Ал-Абдах, лидерът на Сирийската опозиция, поканата към Иран е оттеглена под предлог, че Иран отказва да застане твърдо зад "Женева 1".

Днес обаче Сирийският национален съвет излезе от състава на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили само ден преди конференцията и така две от основните политически фигури няма да вземат участие.

Дипломатическите войни се наложиха в дневния ред на „Женева 2“ и на заден план останаха приоритетите на преговорите.

#Иран #Сирия #мирна конференция #"Женева 1" #"Женева 2" #САЩ #ООН