Обратно към пълната версия на статията »

Еврогрупата пак мотае Гърция

Еврогрупата пак мотае Гърция
В неделя гръцкият парламент одобри новите мерки за икономии, но еврозоната иска Атина да спести още 325 милиона евро. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

Еврогрупата отново отложи решението си за Гърция и отпускането на спасителния пакет от 130 млрд. евро на Атина ще бъде гласувано от финансовите министри на страните – членки на еврозоната, в понеделник.

Министър-председателят на Люксембург и лидер на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че все още не са получени необходимите политически уверения от лидерите на гръцката коалиция по изпълнението на програмата за икономии, предаде bTV.

Отлагането е поредната спънка за страната и ново притеснение за кредиторите й, които бяха склонни и на загуби по облигациите си, ако спасителният заем бъде отпуснат. Той е жизненоважен за страната, за да избегне състоянието на неплатежоспособност.

Общият публичен дълг на страната се изчислява на около 360 милиарда евро. Гръцките политици са притискани от европейските си партньори да покажат, че изпълняват бюджетните съкращения и икономическите реформи, които се искат от Брюксел, с цел осигуряване на новия спасителен пакет.

В неделя гръцкият парламент одобри новите мерки за икономии, но еврозоната иска Атина да спести още 325 милиона евро.

Освен това от Брюксел очакват да получат писмени уверения от гръцките политически лидери, че ще продължат с мерките дори и след изборите през април.

„Опасенията, че Гърция се насочва към първия фалит в еврозоната, се повишиха, след като кредиторите на страната от Европейския съюз неочаквано отмениха извънредната среща, на която се очакваше да бъде съгласувана програма за финансова помощ на Гърция в размер на 130 млрд. евро“, коментира британският вестник „Гардиън“.

#Гърция #Атина #еврогрупа #еврозона #Люксембург #министър-председател #Жан-Клод Юнкер #дълг #Брюксел #Европейския съюз #Гардиън