Обратно към пълната версия на статията »

Когато справедливостта е несправедлива

Когато справедливостта е несправедлива
A A+ A++ A

„Не е справедлива присъдата за човек, който е убил двама души, направил е инвалиди още няколко“, каза майката на убитата Станислава от шофьора на таксито убиец. Да, понякога конвенционалната справедливост се оказва несправедлива и това е факт и сега.

9 години затвор за 12 пострадали..., та това няма дори по година на човек...! Дали такива са ни законите, дали съдията е бил странно либерално настроен, прокурорът ли е бил в добро настроение, това не знаем, знаем обаче, че такава присъда за такова престъпление е твърде ниска, обидно ниска, отчайващо и дори обезсърчително ниска.

Оказва се, че когато си позволиш да се напиеш, дори до безпаметност, качиш се в автомобила си, при това служебен, и пометеш една дузина невинни жертви по пътя, законът ще те пази. Така излиза. Няма смисъл, а и не би било особено коректно сравнение, но ако това се беше случило в САЩ, или където и да е в демократична, развита държава, „електрическият стол“ би бил почти неизбежен.

Разбира се, всяка присъда се осланя на реципрочност. В този случай реципрочността сякаш е поставена в прокрустово ложе само и само да спазим закона, а кой ще осигури справедливостта, която по принцип се очаква именно от този закон...?!

#Станислава #САЩ #справедливост #закон