Обратно към пълната версия на статията »

Какво да очакваме от Албиона и той от нас?

Какво да очакваме от Албиона и той от нас?
A A+ A++ A

От 1 януари българите и румънците вече имат правото да работят, в която и да е страна от ЕС. Това породи известни опасения предимно в Германия и Великобритания, където властите предполагат, че едва ли не, двете балкански държави ще се изселят да живеят там.

Страхът на Западна Европа от Балканите е стар и може би вече традиционен. Защо обаче е така? „Старата госпожа” се страхува от „бай Ганя” защото тя имплицитно не му вярва, притеснява се от неговия характер на открит и откровен човек, директен, традиционен и автохтонно архаичен. Това го прави опасен, защото отивайки в Западна Европа, този типаж може сериозно да застраши статуквото им, в което те вярват.

Европа се страхува от нас, защото може би не сме съвсем като нея, а това е така, защото сме „автохтонци”, защото сме живели различно, преживявали сме по различен начин, различните ситуации.

Това обаче не е повод за омраза, за страх и каквито и да е опасения. Все пак и ние сме хора, „и ние сме дали нещо на света”! Едва ли целите народи на България и Румъния ще се юрнат към Албиона! Едва ли това дори чисто физически може да стане факт.

#българи #румънци #страх #Европа #България #Румъния #характер