Обратно към пълната версия на статията »

Паника във Великобритания заради българите и румънците

Паника във Великобритания заради българите и румънците
Снимка: b-travel.com.ua
A A+ A++ A

Границите на Великобритания ще се отворят след броени дни за колкото и българи и румънци да решат, че е по-добре да дойдат на Острова, отколкото да останат в своята родина. Последният път, когато Кралството отвори границите си по подобен начин през 2004 година, тогава правителството на лейбъристите настояваше, че няма да има повече от 15 000 поляци и други източноевропейци, които да се възползват от свободата си на движение в ЕС и да се населят в Обедненото кралство. Всеки, който тогава каза, че това е абсурдно подценяване на ситуацията, бе заклеймен като расист, разпространител на паникьорски слухове, пише Daily Express, цитиран от агенция "Фокус" .

Този път коалицията може и да отказва да предприеме нещо повече от символични жестове за разрешаването на проблема, но поне признава, че проблем има. Местните общини няма да се справят с нов наплив на имигранти, който ще подложи на натиск жилищното настаняване и училищата, предупреждават местни лидери. Което е дори по-лошо, с наплива на имигранти ще пристигне и социалният смут, от трафика на хора до проституция и джебчийство. Новите правила, прокарани от премиера Дейвид Камерън, означават, че имигрантите ще могат да претендират за социални помощи, само ако са работили в страната над три месеца. Това обаче едва докосва повърхността на проблема. Няма нищо чудно в това, че 82% от хората смятат мерките на правителството за недостатъчни, показа социологическо проучване от тази седмица, пише изданието.

Твърде малко се прави за разрешаването на проблема с пропускливите граници на Великобритания, според социологическо проучване по поръчка на британския ежедневник Daily Star.

Една трета от запитаните заявяват, че ограничаването на броя на новопристигащите трябва да бъде главният приоритет на правителството. Стандартът на живот е сочен като втория най-голям проблем, който е най-важен за 21% от участниците в анкетата. Категоричният резултат идва седмица преди Великобритания да отвори вратите си за имигрантите от Румъния и България. Очаква се хиляди хора да се стекат към Острова от тези две страни, когато бъдат вдигнати ограниченията по силата на правилата за свободно движение на ЕС. Проучването показва, че повече от две трети от запитаните смятат, че британският премиер Дейвид Камерън трябва да наруши правилата на ЕС и да запази ограниченията. Близо 70% са съгласни, че „за да се защити, Великобритания трябва да попречи на румънските и български имигранти да дойдат в Обединеното кралство”. Под 10% смятат, че новият наплив ще бъде добър за Великобритания. Повечето от респондентите смятат, че правителството прави твърде малко, за да защити британската социална система и трудовия пазар от идващите от страни извън Кралството.

Консерватори модернисти призоваха британския премиер Дейвид Камерън да смекчи тона си за имиграцията и социалните помощи, тъй като според тях това отблъсква гласоподавателите, пише Independent.

Групата „Брайт блу” призовава за „по-балансирано” послание, което да не заклеймява имигрантите или хората, получаващи помощи. Апелът към британския премиер идва преди да влязат в сила ограниченията за имигрантите от ЕС, които получават помощи във Великобритания, и преди румънците и българите да получат на 1 януари право да работят на Острова. Финансовият министър Джордж Озбърн пък намекна за допълнителни ограничения на социалните помощи след изборите през 2015 година.

Групата предупреди,че обещанията да се спре социалният туризъм няма да помогнат на торите, а ще накара обществото да мисли, че проблемът е по-голям, отколкото всъщност е.

#Великобритания #българи #румънци #Камерън #работници #ограничения #социална система #мерки