Обратно към пълната версия на статията »

Топ 10 факта за "Солвей Соди"

A A+ A++ A

Топ 10 факта за "Солвей Соди" - изготвени за Бизнес приложение "Инвеститори на десетилетието" - Novinite.bg & Novinite.com (Sofia News Agency)

1. Най-големият содов завод в България и Европа за синтетично производство на калцинирана сода.

2. Едно от най-големите индустриални предприятия в България, с номинален капацитет от 1,5 милиона тона годишно.

3. 85 % от продукцията се изнася за Балканите, Русия, Средния Изток, Средиземноморският басейн, Южна Америка, Африка и Азия с което Солвей Соди осигурява около 1 % от общия износ за страната.

4. От приватизацията през 1997 г. в Солвей Соди и филиали са инвестирани ~ 865 млн. лева за модернизация и реконструкция на инсталациите и разширяване на капацитета.

5. Филиал на компанията е топлоелектрическата централа, Девен, която е и най-голямата централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия на Балканите.

6. Новоят котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ Девен, пуснат в експлоатация през 2009 г., е изграден по изключително модерна технология, единствена по рода си в Европа, която съответства на последните европейски норми за CO2 и други емисии.

7. Компанията осигурява работни места на 600 пряко заети служители и 1300 души непряко ангажиран персонал.

8. В началото на 2011 г. СОЛВЕЙ, главният акционер на Солвей Соди, придоби концесионните права за проучване на площи и добив на калциев флуорит в Чипровци. В „България Флуорит" работят над 100 души, като предприетата инвестиционна програма цели постигане на производство от 50 000 т / г. през следващите години.

9. Като един от собствениците на ПАЙПЛАЙФ БЪЛГАРИЯ, СОЛВЕЙ участва и в производството на пластмасови тръби и системи в Ботевград от 2010 г.

10. СОЛВЕЙ е водещ технологичен партньор и главен спонсор на Solar Impulse: самолетът с нулев разход на гориво. Макет на самолета ще бъде представен на международното изложение за Енергийна ефективност и ВЕИ (South-East European Exhibition), 28-30 март 2012 г. в София.

#Топ 10 факта #Солвей Соди #Инвеститори на десетилетието