Обратно към пълната версия на статията »

По-малко въглища в „Марица-изток” заради студа и наводненията

По-малко въглища в „Марица-изток” заради студа и наводненията
Ръководството уверява, че въпреки тежката метеорологична обстановка се прави всичко възможно да бъде гарантирана енергийната стабилност на страната. Снимка: Пресцентър „Мини Марица-изток“
A A+ A++ A

Добивът на въглища в „Мини Марица-изток“ е затруднен заради аварии в рудниците и наводняване на участъци от тях, съобщиха от дружеството.

Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи при почти пълна мощност от 1500 мегавата и е започнала да изгаря част от резерва си от въглища, които са спаднали до 214 000 тона.

Това е и една от причините за спирането на износа на електроенергия. По данни на областния управител Недялко Недялков тази сутрин към държавната топлоцентрала са подадени 78 влака с въглища, осигурени са и два влака за „Брикел“, за да не бъде спряно топлоподаването към Гълъбово, предаде БНР.

„Ниските температури затрудняват работата на „Мини Марица-изток“. Нормалният ритъм на добив и доставка на лигнитни въглища е нарушен заради студа. През нощта температурата в добивните участъци пада до минус 21-23 градуса и въглищата, и вагоните замръзват“, информираха от дружеството.

„Създадени са оперативни групи, които почистват жп релсите и вагоните, за да не се прекъсва подаването на суровина към централите“, коментират още от компанията.

Ръководството уверява, че въпреки тежката метеорологична обстановка се прави всичко възможно да бъде гарантирана енергийната стабилност на страната.

Вчера при план от 100 хиляди тона въглища, в „Мини Марица-изток“ са добити 85 000 тона, на 8 февруари те са били 40 000, а на 7 февруари - 32 000 тона, което наложи задействане на аварийния план и заседанието на Кризисния щаб под ръководството на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

При предишното спиране на износа на електроенергия, свързано със стачката на миньорите, в ТЕЦ „Марица-изток 2“ имаха резерв от около 380 000 тона въглища, сега той е със 160 000 тона по-малко.

Миньорските федерации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха свикването на заседание на Браншовия съвет в енергийното министерство.

Една от точките в дневния ред ще бъде неизпълнението на социалния диалог в „Мини Марица-изток“ и несправянето на ръководството с кризисната ситуация.

До днес в дружеството все още не са назначени около 85 работници в рудниците, което според синдикатите, заедно с лошото време, има пряка връзка с авариите и намаления добив на въглища.

#КТ „Подкрепа“ #КНСБ #стачка #Делян Добрев #Гълъбово #Брикел #Недялко Недялков #ТЕЦ „Марица изток 2“ #въглища #Мини Марица-изток