Обратно към пълната версия на статията »

НИМ събира тракийското злато в обща изложба

НИМ събира тракийското злато в обща изложба
Всички находки от петте тракийски съкровища са събрани и изложени в Националния исторически музей. Снимка: sparotok.blogspot.com
A A+ A++ A

Всички находки от петте тракийски съкровища са събрани и изложени в Националния исторически музей. Изложбата „Легендите оживяват" събира цялото злато на траките. Доскоро експонатите бяха представени в Държавния исторически музей в Москва, а сега съкровището е отново у нас, предаде btvnews.bg.

„Изложбата премина с огромен успех, за първи път участват пет музея, няколко частни колекции - на господин Божков, с една трета от експонатите общо, те бяха 317. Сега тук сме наредили всички тракийски съкровища и нашите и на останалите пет музея”, обясни директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Златните накити и предметите от бита на траките разказват много за културата на древните. За Коледа Музеят отваря врати и експозицията може да се разгледа безплатно на 22 и 23 декември. След няколко месеца тракийското злато отново ще отпътува за изложби в чужбина.

#Божков #Божидар Димитров #Коледа #легенди #експонати