Обратно към пълната версия на статията »

Дянков: Банките да помагат на бизнеса, домакинствата!

Дянков: Банките да помагат на бизнеса, домакинствата!
„Банковата асоциация трябва да мисли за мерки, с които да помага на домакинствата и на бизнеса“, каза Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков отново заяви, че трябва да се намалят лихвите по банковите кредити, и обеща законови промени в тази насока.

„Банковата асоциация трябва да мисли за мерки, с които да помага на домакинствата и на бизнеса“, каза Дянков пред БНТ. Според него в момента това се случва, но в недостатъчна степен.

Финансист №1 обвини банките, че много често след като отпуснат кредити за домакинства, банките променят лихвата при неясни условия.

Дянков увери, че вече има различни готови предложения, и обясни, че премиерът Борисов е изискал от Министерството на финансите да изготви пакет от предложения в тази насока.
„До края на тази седмица те ще бъдат представени на банковата асоциация.

В предложения пакет е заложена по-голяма предвидимост за това как банките формират лихвите при потребителските кредити. Икономическите експерти залагат три законодателни промени“, уточни Дянков.

На първо място е въвеждането на основания базисен лихвен процент у нас - EURIBOR, за да има много по-голяма сравнимост за това какво правят банките.

След това се изисква голяма част от таксите, които вземат банките за сметка на получателя на кредита, да бъдат обявени за незаконни или да се делят между банката и получателя на кредита.

Третата промяна се отнася за по-малките кредитополучатели, тоест за кредити под 400 лв. При тях в момента липсва законова регулация.

„Ние ще направим всичките законови промени, включително целият закон за защита на потребителите да важи от 1 стотинка нагоре - за всички“, увери финансовият министър.

Той призна, че част от Сребърния фонд, предназначен за бъдещи пенсии, може да бъде използвана за плащания по външния дълг през януари 2013 година. В момента фондът е част от валутния резерв и е в БНБ.

Идеята на вицепремиера е фондът да се управлява по-активно, като се инвестира в български ДЦК, за да има по-висока доходност.

„С времето парите ще може да се инвестират и на фондовите борси“, подчерта Дянков.
„Като се сложи инфлацията, излиза, че Сребърният фонд всяка година губи по 30-40 млн. лв.“, пресметна финансовият министър.

Схемата, за която се заговори още през миналата година, предвижда фондът да се извади от БНБ и с него да се финансира бюджетният дефицит. Това вече бе направено преди година с парите на здравната каса.

#Симеон Дянков #Дянков #министър на финансите на България #банки #лихви #кредити