Обратно към пълната версия на статията »

Откриха обсидиан и фигури на Богинята майка край Враца

Откриха обсидиан и фигури на Богинята майка край Враца
Находка от неолитното селище в Оходен край Враца.
A A+ A++ A

Участниците в разкопките на праисторическото селище в местността Валога край село Оходен, разположено на 25 км северно от град Враца, изровили ювелирно обработен кварц. Това е неочаквана находка, защото такъв артефакт по нашите земи няма, съобщи ръководителят на експедицията Георги Ганецовски, предаде „Стандарт нюз“.

В жертвена яма те намерили и две великолепни фигурки на Богинята майка с врязана украса. На тях е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница.

Археологът Ганецовски показа няколко десетки от хилядите артефакти, открити през този сезон край Оходен и местността Езерото при Борован.

В проекта са наети 37 безработни по програмата за заетост на областната управа. Някои от тях вече са готови да получат дипломи за асистент археолози.  Тъкмо тези асистенти се натъкнали на медна стопилка, която ще пренапише учебниците по древна история.

Досега се е смятало, че металургията се е развивала през каменно-медната епоха, т.е. преди седем хиляди години. Оказва се, че топенето на металите е било познато едно хилядолетие по-рано.

Изненадващо във Валога са намерени и шест пластини обсидиан. Известно е, че в България няма находища от вулканично стъкло.

„Анализите сочат, че част от пластините са доставяни от Карпатите, а друга част – от Мала Азия. Излиза, че Оходен е бил не само родина на първата земеделска цивилизация, но местните са доставяли и са умеели да преработват важни за бита им суровини“, коментира археологът.

Раннонеолитното селище край село Оходен е сред най-ранните човешки селища, открити в Европа. Тук са запазени останки от древен храм на  плодородието, основи на жилищни постройки, некропол.

Край село Оходен е открит най-старият храм на Слънцето на възраст около 8 хилядолетия. Свещеният комплекс се е намирал в центъра на праисторическо селище, а в некропола към него са открити древни човешки скелети на около 8 хил. години. Според археолозите светилището е уникално и до момента няма друг известен аналог в България

#Враца #Борован #разкопки #Георги Ганецовски