Обратно към пълната версия на статията »

Гробница на тракийска жрица проучват в резервата „Сборяново”

Гробница на тракийска жрица проучват в резервата „Сборяново”
Археолозите проучват гробницата на тракийската жрица. Снимка: krisxris.blogspot.com
A A+ A++ A

Археолозите проучват гробница на тракийска жрица в резервата „Сборяново”. Това съобщи за Радио „Фокус” археологът проф. Диана Гергова.

Съоръжението е вкопано, което показва, че този тип гробници са типични за определена социална група в рамките на гетското общество. Гробничката е изградена от камък, отвътре облицована с масивни дървени греди, вероятно от дъб. В съоръжението има олтар, оцветен в черно, бяло и червено, с красива украса. На дъното на гробницата е открита нова култова структура - втори олтар с формата на пресечена пирамида.

„Той вероятно образува мистериален ансамбъл, заедно с полихромния олтар в центъра на гробницата. Това се открива за първи път, т.е. ние получаваме все още нови и нови данни за погребалните обреди и култови практики на гетите”, каза проф. Диана Гергова.

Досега подобен тип гробници, са били свързани с погребения на мъже, докато сега в гробницата е погребана жена. За това свидетелстват многобройните накити, стъклени мъниста, дръжка от сребърна чаша, златни малки апликации, както и култовите предмети, които намират в гробницата. „Това е един прекрасен паметник, с нови непознати досега от нашите разкопки структури”, заяви проф. Диана Гергова.

#гробница #Сборяново #Диана Гергова