Обратно към пълната версия на статията »

БДЖ на национална стачка

БДЖ на национална стачка
В понеделник синдикатите ще обявят от коя дата ще започне стачката и колко време ще продължи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БДЖ готви ефективна национална стачка, заяви председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ Росен Зарков.

Синдикалните организации на железничарите са взели решение, че стачка в БДЖ ще има, каза той, цитиран от „Фокус“.

Синдикатите ще обявят публично датата, от която ще започне стачката, и колко време ще продължи на пресконференция в понеделник.

Зарков поясни обаче, че стачните действия ще започнат този месец.

Като причина той посочва липсата на социален диалог с ръководството на компанията и реформата, която води до унищожаването на железницата.

„В момента искат да съкратят 2000 души, а при нас нищо не е обсъждано на тази тема. Критериите, по които ще бъдат съкращавани хората, не са съгласувани с нас“, каза още той.

По думите му другите проблеми са липсата на преговори за Колективния трудов договор и осигуряването на работни облекла.

Профсъюзите обмислят стачка от петък, когато на пресконференция ръководството на БДЖ обяви, че според новия реформен план предстоят масови съкращения на над 2000 служители на дружеството, 150 влака ще бъдат спрени от движение и цената на билетите ще поскъпне с 15.0%.

По-рано днес вестник „Труд“ публикува информация, че синдикатите организират стачка, която ще се провежда в активната част на деня между 8.00 и 16.00 часа, и така на практика ще блокира страната.

#стачка #БДЖ #синдикати #железничари #масови съкращения