Обратно към пълната версия на статията »

NOS, Холандия: Народът срещу мафията – 150 дни протести

NOS, Холандия: Народът срещу мафията – 150 дни протести
Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

Демонстранти в дългосрочен план. Това са те - студентите в София, столицата на България. В неделя бе 150-ият ден от протеста срещу правителството. Корумпираното правителство, според студентите.

"През 1968 г. студенти във Франция казаха: спрете ", коментира Ивайло Динев, студент по антропология студент пред репортер от The Independent. "Ние сме в същото положение. Ако студентите се вдигнат, правителството пада".

„Основната цел на протестите е падането на правителството и оставката на министър-председателя Пламен Орешарски”, казва Ивета Чернева, български блогър в интервю за Euronews. „Но протестите ще ви кажат повече от това. Те са историята на българите, които най-накрая се изправиха”.

"Това може да ни затрудни", казва Ивета. "В България се случва нещо невероятно. Ние вече няма да гледаме цинизма. Европа, ние сме тук.".

Не е ясно точно колко хора излязоха по улиците в неделя. Според някои в Twitter са се събрали 10 000 души, но това не е официално потвърдено. Български телевизионни канали съобщиха за 15 000. Повечето българи (60%) подкрепят протестите на студентите. В демонстрациите не участват само студенти и млади хора.

Миналата седмица преподавателите също застанаха зад протеста, който започнаха през юли недоволни българи от средната класа. Това, което направи тогава премиерът, бе да игнорира протестите с надеждата, че те изчезват от само себе си.

България е най-бедната страна в Европейския съюз. Минималната работна заплата е 148 евро на месец. В ЕС само в Гърция нивата на корупцията са по-високи.

От демонстрациите през юли пред парламента досега протестите като цяло са мирни.В разговор с една от демонстрантите, Вера Стаевка, тя обясни, че протестира срещу мафията.

#мафия #протест #студенти #Пламен Орешарски #България