Обратно към пълната версия на статията »

Стачка в БДЖ блокира страната

Стачка в БДЖ блокира страната
На 10 март железничарите в цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стачка на железниците ще спре всички влакове в активната част на деня – от 8.00 до 16.00 часа, по информация на вестник „Труд“.

Според изданието това решение ще бъде обявено от синдикатите в понеделник.

В момента се провеждат консултациите за датата, от която ще започне ефективна национална стачка на жп работниците, пише още „Труд“.

Реакцията на профсъюзите е по повод пресконференцията на ръководството на БДЖ в петък, на която беше обявено, че според новия реформен план предстоят масови съкращения на над 2000 служители на дружеството, 150 влака ще бъдат спрени от движение и цената на билетите ще поскъпне с 15.0%.

„Не е необходимо да има предупредителна процедура и консултации. От месец март сме в стачна готовност“, заяви Петър Бунев, председател на жп синдиката към КНСБ, в който членуват 20 000 служители на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Просто ще продължим старата стачка заради едностранно нарушаване на договореностите помежду ни от страна на държавата“, добави той.

На 10 март синдикатите организираха предупредителна стачка, която спря движението на пътническите влакове за 1 час.

Тогава от ръководството склониха и подписаха споразумение за намаление на персонала с 2800 души, но в продължение на 4 години. В тази бройка трябваше да влязат доброволно напускащите, пенсиониращите се и изваждането на дейности към външни фирми (аутсорсинг).

Бе обещано да няма масови уволнения.

Ще бъде използвано решение от февруари на арбитража между профсъюзите и работодателя ефективните стачни действия да бъдат от 8.00 до 16.00 ч. през деня, пише още „Труд“.

Най-интензивният жп трафик е точно в този период и протестът със сигурност би блокирал цялата страна, предвижда изданието.

За да се превърне предупредителната стачка в ефективна има само едно нормативно изискване – ръководството на БДЖ да бъде уведомено 7 дни преди спирането на влаковете.

Следователно стачните действия могат да започнат най-рано на 14 ноември.

„От два месеца ни говорят, че съкращения няма да има. Залъгваха ни, докато минат президентските и местните избори“, каза още Бунев.

По думите му предложените обезщетения от 6 работни заплати за служителите, които се съгласят да напуснат по чл. 331 от Кодекса на труда, е изненадало синдикатите.

„Интересно е откъде ще извадят 10 млн. лв. за обезщетения, след като ни обясняваха, че няма пукната стотинка“, подчерта той.

#стачни действия #стачка #влакове #масови съкращения #Петър Бунев #КТ Подкрепа #КНСБ #синдикати #Български държавни железници #БДЖ