Обратно към пълната версия на статията »

Хилъри Клинтън – първа дама, първи дипломат... бъдещ президент?*

A A+ A++ A

1970 година, лекция по гражданско право, Йейлският университет. „Ако ще продължаваш да ме гледаш, а аз със сигурност ще ти отвърна, мисля, че ще е добре поне да се запознаем. Аз съм Хилъри Родъм“. Това са първите думи, които казва младата Хилъри на бъдещия си съпруг Бил, без да има и най-малката представа, че тази среща до голяма степен ще построи житейския й път.

Израствайки в чикагското предградие Парк Ридж, Илинойс, тя се откроявала като интелигентна млада дама, която вярвала, че усилията й ще бъдат разпознати и оценени. И нюхът й за тази житейска зависимост донякъде се оказал верен. Приета е в колежа в Уелсли, който я изпраща на корицата на списание Life (избрана за първи говорител на колежа по време на закриването на учебната година – бел. ред.).

Везните на семейното и равновесие обаче не били в баланс. Баща й Хю Родъм, собственик на проспериращ магазин за платове, майка й Ема и по-малките й братя – Хю-младши и Антъни, не присъстват на почетното й дипломиране.

Пред дамата, която като дете писала писмо до НАСА с въпроса „Как се става астронавт?“, се появява нов хоризонт – приета е в университетите в Харвард и Йейл. Изборът е лесен - от Харвард й заявяват, че „нямат нужда от повече жени“. Тя прекрачва прага на Йейл, след като вече е участвала в президентска кампания на републиканците, успяла е и да обърне политическите си възгледи на 180 градуса.

Към принципите на демократите я подтикват войната във Виетнам, Движението за граждански права в Америка, влиянието на Уолсли и „скритият расизъм“ в кампанията на Ричард Никсън срещу Нелсън Рокфелер. И отново Никсън – Хилъри е член на съвета по импийчмънт срещу него заради аферата „Уотъргейт“.

Любов, демокрация и любов, любовта към демокрацията...

Анализатори критикуват брака „Клинтън“ многократно, тъй като според тях се крепял на споделената политическа амбиция за реформа в Демократическата партия и сигурността на президентския мандат на Бил, а не на любовта.

На въпрос какво я привлякло в Бил, Хилъри отговаря: „Той не се страхуваше от мен“. И сигурно е така. Той не се съобразява с майка си, която пренебрегва вижданията на Хилъри. Дори й купува малка къща, в хола на която си казват „Да!“ през 1975 година.

Г-жа Клинтън. Всъщност тя приема името на съпруга си няколко години след брака им. Причината не е случайна, въпрос на политика. Бил се бори за сенаторското място в Арканзас, което автоматично изисква до него да застане г-жа Клинтън.

Работата им като тим на терена на сериозната политика си има и предистория. Тя работи в успешната президентска кампания на Джими Картър, докато той е избран за министър на правосъдието.

Сладко-горчивата хапка „42-ри президент на САЩ“

Динамичен и равностоен партньор в отбора „Клинтън“ – такава е Хилъри по време на президентската кампания през 1992 година. След победата застава начело на работната група, която ръководи националната здравна реформа. Изготвя противоречив план, който не влиза в употреба и в един момент е напълно изоставен.

Идва следващ провал. Двамата инвестират в проект на строителната компания Whitewater Real Estate. Той обаче се срива, коствайки на федералното правителство 73 милиона долара. Клинтън се превръщат в първата президентска двойка, посочена с пръст от ФБР, и стават обект на редица разследвания.

Моника Люински – „Голямата конспирация на Дясното крило“

1998 година, Америка си задава един-единствен въпрос „Защо е още с него?“. Първият коментар, който прави Хилъри Клинтън след избухналия като вулкан скандал, стана използвана фраза дълго време след това. Тя нарече случилото се „Голямата конспирация на Дясното крило“.

Бракът на Клинтън бе разчленен с критичния американски, а и световен скалпел до пълна дисекция.

Въпреки че публично Хилъри подкрепи брака си, тя не скри, че обмисля да сложи край. Семейството преживя процедура по импийчмънт, но сенатът не успя да осъди Бил Клинтън и той остана на поста си.

И след като първата дама не отговори пряко на въпроса, който в един момент вълнуваше целия свят, нямаше как да не стане обект на шеги. „Хилъри заяви, че една от причините да остане с Бил толкова много време, е, че никой не може да я разсмива, както той умее, особено когато казва неща като „Не правих секс с тази жена“, разказва телевизионният водещ Джей Лено.

Кариерата на „първа“

Автори описват Хилъри Клинтън като „политически хамелеон, който се наглася според обстоятелствата“. Като личност, която винаги успява да сдържи емоциите си.

Има няколко възможности да бъде „първа“ в живота и се възползва от голяма част от тях. Тя е първият публичен оратор на колежа в Уелсли, неколкократно първа дама на Арканзас, първа дама на САЩ.

В началото на 90-те, докато съпругът й изкарва по 35 000 долара като губернатор на Арканзас, Хилъри прави по 100 000 долара на година от заплатата й в адвокатската фирма Rose Law, в която работи. По-късно става част от управляващите бордове на Wal-Mart и TCBY. А Националният правен журнал я подрежда сред стоте най-влиятелни адвокати в Америка.

Краят на втория мандат на Бил Клинтън като президент идва. Хилъри обаче не е готова да се оттегли от високата политика и обръща поглед към сенаторското място в Ню Йорк. Отново става първа – първата съпруга на президент, която се бори за този пост, и първата, която го печели - неведнъж.

Не успява обаче да получи определението „първа“, което би й донесло най-голямото признание в политическата й кариера.

„Участвам, за да победя“

Това са думите, които описаха амбициите на Хилъри Клинтън за президентското място. Анализатори определиха битката й с Барак Обама за вота на демократите като „най-поляризираната и горчива“ от десетилетия насам.

Телевизионният водещ Конан О'Брайън шеговито коментира номинацията й: „Топдемократите имаха смесени чувства относно идеята на сенатор Хилъри Клинтън да се бори за президентското място. Някои от тях не харесват идеята, докато други просто я мразят“.

Дженифър Флауърс, за която се предполага, че имала 12-годишна афера с Бил Клинтън, през 2007 година заяви, че обмисля дали да не гласува за г-жа Клинтън с думите: „Би ми било много приятно да имаме жена президент. Просто не смятам, че това ще е тя“.

След като не успя да спечели доверието на делегатите, тя се отказа от стремежа си за първото място в Белия дом.

„Възраждането на умната сила“

Още веднъж нейните принципи за положения труд се оказаха верни. Хилъри Клинтън бе оценена от своя противник и настоящ партньор Барак Обама. И получи номинация за държавен секретар на САЩ, която прие.

Дали заради принципите на надпартийност и защита на националните интереси, с които е свързана позицията на държавен секретар, или заради работата й, Хилъри Клинтън получава 66% от одобрението на американците. В момента тя е по-популярна от президента Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и министъра на отбраната Робърт Гейтс. Дори по-популярна от себе си в голям период от времето, в което е неизменна част от националния фокус - от 1993 година насам.

Хилъри Кинтън влезе в класацията на Time „Личност на годината“. Списанието коментира: „В епоха, в която доминират заглавия за спадащото глобално влияние на Америка, държавният секретар Хилъри Клинтън успя да проектира (макар и намалената) мощност на Вашингтон в горещите точки от Южна Африка от западния Пасифик“. Изданието нарича водената от нея политика „възраждането на умната сила“.

Началото на новата година е време за резолюции и поддръжниците на Хилъри Клинтън очакват да разберат къде ще бъде споменато името й. На 5 февруари, в България. Държавният секретар пристига за ден. Предишната й визита у нас остана в историята, свързана с първото посещение на американски действащ държавен глава в страната. А сега?

*Материал на бТВ

#Хилъри Клинтън #Бил Клинтън #държавен секретар на САЩ #Първа дама