Обратно към пълната версия на статията »

Заложените данъчни приходи в бюджета няма да се изпълнят, смята Л. Богданов

Заложените данъчни приходи в бюджета няма да се изпълнят, смята Л. Богданов
Лъчезар Богданов Снимка: "24 часа"
A A+ A++ A

Данните на финансовото министерство за деветте месеца на 2013 г. показват, че заложените данъчни приходи в бюджета за тази година няма да се изпълнят. Според различни прогнози дефицитът в хазната в края на годината може да стигне над 500 млн. лв., коментира Лъчезар Богданов, старши икономист в "Индъстри уоч" за "24 часа".

Очевидно е, че няма как да не се стигне до това положение, ако приходите се изпълняват по-бавно от заложеното в бюджет.  Да прибавим и факта, че правителството на ГЕРБ, увеличавайки пенсиите, създаде един доста голям допълнителен разход, от който много трудно може да се реализира някаква икономия в тази сфера.

Съчетанието от тези явления води до значително по-голям дефицит и до влошаване на бюджетното салдо за 2013 г. спрямо миналата година. Както изглежда, той ще бъде около 900 млн. лв. повече, отколкото миналата година. Тук трябва да отбележим, че това е в синхрон до голяма степен с обявената актуализация на бюджет 2013-а=. Данните до голяма степен се движат в прогнозата на правителството, когато предложи актуализацията.

Съвсем друг е въпросът дали имаше мерки, които можеше да се предприемат, така че
да се тушират тези негативни тенденции при приходите. И от друга страна, дали не можеше по-рано да се предприемат някои дейности за ограничаване на голяма част от онези разходи, които не са абсолютно необходими и се изразходват за не особено ефективни дейности.

Но това е вече политически въпрос и по-скоро въпрос на реформа. В някакъв смисъл оставена по инерция и без особен натиск за подобряване на ефективността, държавната машина горе-долу изпълни не толкова радостната прогноза, която послужи именно за аргументиране на актуализацията на бюджета за тази година.

#Лъчезар Богданов #Индъстри уоч #бюджет #приходи #данъци