Обратно към пълната версия на статията »

Хилъри е петият държавен секретар на САЩ, посетил България

Хилъри е петият държавен секретар на САЩ, посетил България
Хилъри Клинтън е петият държавен секретар на САЩ, който посещава България. Снимка: CNN
A A+ A++ A

Настоящият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън е петият първи дипломат на Америка, който посещава България.

Първата подобна визита в историята е на държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър, който посещава България и Румъния през февруари 1990 г. У нас той се среща с президента Петър Младенов и с опозицията.

През ноември 1999 г. в България идва държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пристига на посещение, за да подготви първата визита на действащ американски президент в България – Бил Клинтън и тогавашната първа дама Хилъри Клинтън – през следващата година.

През май 2003 г., малко преди САЩ да нахлуят в Ирак и да съборят режима на Саддам Хюсеин, в България идва държавният секретар Колин Пауъл.

През април 2006 г. държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в България в рамките на неформална среща на външните министри на страните – членки на НАТО.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на второ посещение в България през юли 2008 г. Райс се среща с министър-председателя на Р България - Сергей Станишев, и президента Георги Първанов. Държавният глава я награждава с орден „Стара планина“ - Първа степен, за заслугите й при освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия през юли 2007 г.