Обратно към пълната версия на статията »

Заплатите в болниците до края на годината осигурени, увери Чобанов

Заплатите в болниците до края на годината осигурени, увери Чобанов
„Успяхме да осигурим допълнително 30 млн. лв., с които да бъдат гарантирани заплатите и най-належащите разходи в болниците”, посочи министър Чобанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пари за заплати за болниците през декември ще има. За ноември и декември ще се гарантира един процент, който да покрие належащи разходи“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов.

Успяхме да осигурим допълнително 30 млн. лв., с които да бъдат гарантирани заплатите и най-належащите разходи в болниците”, посочи министър Чобанов.

Съвместно с надзорния съвет на НЗОК много работихме в последната седмица по темата с парите за болниците. Притесненията, че за декември болниците няма да могат да платят дори заплати, в момента не стоят на дневен ред”, каза още той.

Самият процес на планиране и изразходване на бюджета на НЗОК в момента създава тези проблеми, защото бюджетът е бил разчетен за 10 месеца, с ясното съзнание, че няма да стигне. Мислим за решение и за още допълнителен ресурс”, отбеляза Петър Чобанов.

Надявам се, че лекарите няма да излязат на протест. Мисля да инициирам среща с лекарския съюз. Следващата година е много важно да се направят промени в посока повишаване на ефективността на изразходване на средства в системата, тъй като не може постоянно да сме в ситуация в системата на здравната каса да влизат повече пари и парите да не стигат. Има нормативни проблеми, които трябва да бъдат разрешени”, коментира министърът.

Не искам да се бъркам във функциите на останалите министри. Министърът на финансите няма да управлява здравеопазването, поне не този министър, т.е. аз няма да управлявам здравеопазването. Може да обсъждаме конкретни предложения, но след като те бъдат инициирани от гилдията – МЗ, НЗОК, пациентски организации”, завърши Чобанов.

#Петър Чобанов #болници #заплати #НЗОК #бюджет