Обратно към пълната версия на статията »

Откриха скелета на българския Казанова край Велики Преслав

Откриха скелета на българския Казанова край Велики Преслав
Преслав става втора столица на България през 893 г., тази година се честват 1120 г. от обявяването му за престолнина. Снимка: agsnews.info
A A+ A++ A

Скелет на мъж със забит в слабините железен косер (инструмент за рязане на лозя и овошки - б.а.) откри археологът Ангел Конаклиев по време на разкопки в старата столица Велики Преслав.

Археологът изказа предположение, че археолозите са попаднали на уникално погребение на наказан прелюбодеец, съобщава "Труд".

Скелетът на преславския Казанова излязъл на дълбочина 1,10 метра. Бил буквално разполовен на две части и най-вероятно това е станало по-късно през вековете при свличане на земни маси. Работници първо открили костите от кръста нагоре и ги препогребали, защото смятали, че тазът няма да излезе. В петък обаче открили прободения таз на мъжа. Точно в гениталиите било забито желязно парче от косер (7 на 3,5 см). Няма как тази част от инструмента, използван преди векове, да попадне случайно точно на деликатното място. Най-вероятно мъжът е бил наказан. В петък работници дори се шегуваха, че ще "излезе" и любовницата му. Конаклиев отхвърля версията скелетът да е бил на заклет пияница, любител на лозята и виното, който да е бил наказан по този начин. Важно е мястото, където е забит инструментът, поясни той.

Най-вероятно мъжът е на възраст 30 до 40 г. Зъбите му били здрави, само с един кариес.

Находката е от следстоличния период на Велики Преслав. Разкопките, които се правят в момента, са по спешност, защото на този терен ще се строи по проекта "Векът на Цар Симеон оживява", който вече е в напреднала фаза. Конаклиев работи по патриаршеската част на царския дворец.

Преслав става втора столица на България през 893 г., тази година се честват 1120 г. от обявяването му за престолнина.

#Велики Преслав