Обратно към пълната версия на статията »

Долна Австрия подкрепя България за Шенген

Долна Австрия подкрепя България за Шенген
Министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол увери президента на България Росен Плевнелиев, че провинцията подкрепя членството на България в Шенгенското пространство. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол увери президента на България Росен Плевнелиев, че провинцията подкрепя членството на България в Шенгенското пространство.

„Провинция Долна Австрия подкрепя приемането на България в Шенген“, заяви нейният министър-председател д-р Ервин Прьол след разговори с президента Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

„Нашата подкрепа за България е по егоистични причини. През вашата страна преминава един от основните маршрути на трафик на хора. Членството на България в Шенген ще ни позволи още по-тясно да сътрудничим в борбата с този проблем“, заяви Прьол.

Той подчерта, че изборът на Росен Плевнелиев за президент е „голям успех за Долна Австрия, защото всички проекти, по които си сътрудничим, ще бъдат последователно реализирани“.

„Плевнелиев е здраво стъпил и прагматичен държавен глава“, отбеляза д-р Прьол.

Той даде за пример проекта за каскадата „Горна Арда“, в която австрийската фирма ЕВН е инвестирала над 500 млн. евро и ще създаде стотици работни места през следващите години.

„Проектът „Горна Арда“ е изключително важен за България“, потвърди и президентът Росен Плевнелиев.

„Българското правителство ще продължи да го движи напред, а президентът ще го подпомага“, подчерта той.

Държавният глава добави, че това е важна инвестиция по време на криза и помага за създаването в България на нисковъглеродна икономика. Плевнелиев е обсъдил със своя австрийски гост и кохезионната политика.

„Кохезионната политика е важна за България. Това е политика на растеж. Тя трябва да бъде подкрепяна на европейско ниво и през следващия финансов цикъл 2014-2020 г.“, смята той.

Българският президент говори и за отражението на кризата в Гърция върху нашата страна.

„Следим ситуацията в Гърция. Надяваме се гръцкото правителство да превъплъти в конкретни действия реформите, с които се е ангажирало“, заяви Плевнелиев.

„Не очаквам никакви сътресения в банковия сектор, защото гръцките банки в България са самостоятелни дружества под стриктния контрол на БНБ“, каза той.

Плевнелиев обеща България „да даде всичко от себе си, за да не изпадне Гърция в състояние на фалит, което ще е много неприятно за нас“. Той припомни, че Гърция е много важен търговски партньор за България.

Плевнелиев смята, че един неин фалит ще се отрази зле на българската икономика.

Българският президент похвали провинция Долна Австрия, че през последните 20 години се е превърнала от една аграрна област в индустриална с много ниска безработица.

„Долна Австрия успя с дългосрочна програма, дисциплина, стъпка по стъпка, независимо кой е на власт, да изгради една просперираща провинция. С програмата „България 2020“ искаме да направим същото. Договорихме се да получим конкретна помощ в тази насока“, каза Плевнелиев.

#Президент на България #Плевнелиев #Росен Плевнелиев #Ервин Прьол #д-р Ервин Прьол