Обратно към пълната версия на статията »

Обвиниха бивш шеф на УниКредит в данъчни измами

Обвиниха бивш шеф на УниКредит в данъчни измами
Бившият изпълнителен директор на най-голямата италианска банка Алесандро Профумо беше обвинен в данъчни измами за огромна сума. Снимка: tg24.sky.it
A A+ A++ A

Бившият изпълнителен директор на най-голямата италианска банка Алесандро Профумо беше обвинен в данъчни измами за огромна сума.

Прокуратурата в северния град Милано подозира Алесандро Профумо, който бе главен изпълнителен директор на УниКредит в продължение на 13 години (1997-2010 г.) и изигра решаваща роля за възхода на банката, че е лишил хазната от 245 млн. евро през 2007 и 2008 г. чрез сложни финансови машинации, съобщиха съдебни източници, цитирани от АФП и БТА.

Със същите обвинения прокуратурата предаде на съда и 16 служители на Уникредит и трима техни колеги от британската банка „Барклис“.

Според прокуратурата УниКредит е платила по-малки данъци, като е преобразувала лихви, които подлежат на данъчно облагане в Италия, в дивиденти, които са почти напълно освободени от данъци.

Най-голямата италианска банка потвърди в комюнике своето убеждение, че нейните бивши и сегашни служители винаги са действали коректно.

Алесандро Профумо бе споменаван като потенциален премиер на технократското правителство, което е призвано да спаси Италия от дълговата криза.

В крайна сметка беше решено кабинетът, формиран през ноември миналата година, да бъде оглавен от университетския преподавател по икономика и бивш европейски комисар Марио Монти.

#УниКредит #данъчни измами #прокуратура #Милано