Обратно към пълната версия на статията »

Първанов ще води „тежка битка“ с Бойко

Първанов ще води „тежка битка“ с Бойко
„Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и, бих казал, вече вредно за България управление“, каза Първанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент Георги Първанов възнамерява да се впусне в „лидерска битка“ срещу премиера Бойко Борисов и „бездейното“ му правителство.

„Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и, бих казал, вече вредно за България управление“, заяви пред bTV президентът Георги Първанов.

„Битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка, повече отвсякога“, допълни Първанов.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов е символ на насилието, ГЕРБ е издигнала насилието в ранг на държавна политика, а Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика.

„Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка. Ако има доказателства за мен, няма нищо по-лесно от това да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда“, така Първанов коментира обвиненията, че е свързан с престъпния свят.

„Към момента той не се е позовал на конкретни факти, защото знае, че ако изрече нещо конкретно, ще се видим в съда. С намеци и интриги нищо няма да стане“, категоричен е Първанов.

„В момента срещу мен се води персонална война, не политическа“, подчерта той.

Освен това Първанов разкритикува политиката на ГЕРБ като непоследователна, която не помага на бизнеса.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично. По думите му подозрения трябва да има към хората в БСП, които са докарали нещата дотам, че партията да има само 40 депутати.

Що се отнася до лидерския пост в БСП, Първанов коментира, че не е в негов стил да се кандидатира, да се „самопредлага“.

„Бях издигнат за председател на БСП през 1996 година в една много критична ситуация. Сега, ако събитията го налагат, бих могъл да се включа в състезанието на идеи, на политики“, заяви Георги Първанов.

Той сподели също, че иска да види в надпреварата много и различни лица, а в БСП вече имало млади хора, утвърдени политици, които по една или друга причина не са могли да намерят своята реализация.

„БСП трябва да осъзнае, че е необходима промяна, ако иска да печели. Необходима е промяна в коалиционната политика, в организационните структури, за да печели, за да е по-силна. Срещу ГЕРБ трябва да се постави силна фигура“, добави Първанов.

Относно указа за назначаване на Ангел Марин той обясни, че издаденият по време на първия мандат указ е бил безсрочен.

#Георги Първанов #Първанов #Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #министър-председател #указ #Ангел Марин #БСП