Обратно към пълната версия на статията »

Наказателна процедура от ЕК, ако мораториумът за продажба на земя бъде удължен

Наказателна процедура от ЕК, ако мораториумът за продажба на земя бъде удължен
Говорителката на ЕК подчерта, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума. Снимка: economix.bg
A A+ A++ A

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци.

Говорител на комисията заяви , че се очаква България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014-а година, предава БНР.

Еврокомисията, която преди дни отхвърли подобно искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, посочи говорителката по въпросите на вътрешния пазар, Шантал Хюс.

"На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си, в съответствие със задълженията, поети в договора", заяви Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не се случи, говорителката на ЕК посочи, че комисията ще съдейства на България с всичко, според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Хюс подчерта, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от ЕС.

Това на практика означава преразглеждане на присъединителния договор на България и повторна ратификация от 28 държави членки.

#Европейска комисия #България #наказателна процедура #мораториум #продажба #земеделска земя #чужденци