Обратно към пълната версия на статията »

Чехия: Еврозоната ще стане бюджетна федерация

Чехия: Еврозоната ще стане бюджетна федерация
„Преди да влезе в Европейския съюз, Чехия пое ангажимент да въведе еврото, но това беше при изцяло различни условия, които вече не са в сила“, подчертава Нечас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Еврото няма да оцелее, освен ако валутният съюз не се превърне във „федерално икономическо цяло“.

Това  заяви чешкият премиер Петър Нечас, цитиран от АФП и БТА. В статия във в. „Лидове новини“ Нечас се пита дали Прага все още иска да се присъедини към еврозоната при такива условия.

„Еврозоната в момента няма избор: или ще се срине, което никой не може сериозно да желае, или ще се насочи към федерално икономическо цяло“, изтъква той.

„Бюджетният пакт е фундаментален подход в тази посока. Държавите се отказват от правото на свободен вот по бюджетите си и така отстъпват част от суверенитета си“, допълва Нечас, чието правителство не възнамерява да определя дата за присъединяването си към еврозоната по време на мандата си, изтичащ през 2014 година.

В понеделник Нечас отказа да се присъедини към пакта, целящ засилване на бюджетната дисциплина в еврозоната и страните, желаещи да се присъединят към нея.

Така Прага се присъедини към Лондон и стана втората страна, останала извън пакта, който трябва да бъде подписан през март от европейските ръководители.

Ако Чехия се беше присъединила в понеделник, щеше да изрази „съгласието си за превръщането на еврозоната в бъдеща бюджетна федерация“ и желанието си „да участва на всяка цена в този проект“, отбелязва чешкият премиер.

„Преди да влезе в Европейския съюз, Чехия пое ангажимент да въведе еврото, но това беше при изцяло различни условия, които вече не са в сила“, подчертава Нечас.

Освен това той изразява „фундаментално безпокойство“ и „голямо разочарование“ от  срещите на върха на ЕС, които според него не предлагат достатъчно пространство за задълбочени дебати.

Премиерите получиха окончателния текст (на бюджетния пакт) с големи промени, договорени в кулоарите, и бяха принудени да решават веднага, без да имат време да размислят, без да се консултират с експерти и със своите правителства“, изтъква Нечас.

„Аз не съм монарх с абсолютна власт от 18. век, за да вземам решение от името на страната ми едва няколко минути след като съм видял променения текст“, посочва чешкият премиер в публикацията.