Обратно към пълната версия на статията »

Новият британски посланик встъпи в длъжност

Новият британски посланик встъпи в длъжност
Новият посланик стана медийно известен в страната още преди да встъпи в длъжност, тъй като реши в течение на един месец да живее в българско семейство в Пловдив, където да учи български език. Снимка: Политика
A A+ A++ A

Новоназначеният посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Джонатан Алън връчи в четвъртък акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

Алън е роден през 1973 година. Заемал е различни длъжности в системата на британското външно ведомство, където постъпва през 1997 г., сред които директор на Департамент „Източна Африка и регион на Големите езера“ (2009-2011), пише „Медиапул“.

Бил е началник „Анализи, информация и комуникация“ в Службата по сигурност и антитероризъм (2007-2009) и заместник-директор на Департамент „Международни отношения" (2006-2007).

В периода 2003-2006 г. е работил в постоянното представителство на Обединеното кралство към ЕС в Брюксел (говорител на представителството по време на британското председателство на ЕС през 2005 г.). Женен е за Елизабет Патриша Алън и има дете.

Новият посланик стана медийно известен в страната още преди да встъпи в длъжност. В течение на един месец той живя в българско семейство в Пловдив, за да учи интензивно български език и да се запознае с българския бит.

В края на престоя си Джонатан Алън показа завидни познания по български език. А от думите му се разбра, че харесва много нашата кухня и е впечатлен от чалгата.

#Обединеното кралство #Великобритания #Северна Ирландия #Джонатан Алън #Росен Плевнелиев #президент #посланик #Източна Африка #Големите езера #ЕС #Брюксел #Пловдив #български език #чалга