Обратно към пълната версия на статията »

Отменят рестрикциите към ВЕИ-производителите

Отменят рестрикциите към ВЕИ-производителите
Страните от ЕС, които са прилагали ретроактивна политика спрямо ВЕИ - производителите, вече отменят рестриктивните мерки. Снимка: greentech-bg.net
A A+ A++ A

Страните от ЕС, които са прилагали ретроактивна политика спрямо ВЕИ - производителите, вече отменят рестриктивните мерки, данъци и такси, съобщиха от Българската фотоволтайчна асоциация, предаде bpva.org.

Стана ясно, че се наблюдава тенденция на всеобща отмяна на ретроактивните и ограничителни мерки спрямо производителите на електрическа енергия от ВЕИ в страните от ЕС, които са налагали такава политика през последните две години.

На 15 октомври гръцките медии съобщиха, че съдът е отменил, поради незаконосъобразност, въведения данък върху сумата за количествата продадена електрическа енергия от ВЕИ в страната. В решението на магистратите се постановява да бъдат върнати всички средства, събирани незаконно от централите - между 25 и 42 % от приходите им през последната близо една година.

Подобен данък вече беше отменен и в Италия. В България Върховният административен съд отмени, поради незаконосъобразност, така наречената „цена за достъп”, която от септември 2012 г. отнемаше между 1 и 39 % от приходите на производителите на екологична енергия в полза на мрежовите оператори.

#данъци #мерки #ВЕИ #България #съд #оператори