Обратно към пълната версия на статията »

България с визия за регионална енергийна интеграция

България с визия за регионална енергийна интеграция
A A+ A++ A

Интеграцията на енергийната и транспортната инфраструктура е водещ приоритет за Югоизточна Европа, заяви българският министър на икономиката Трайчо Трайков на среща на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ).

Трайков ръководи българската делегация за срещата на правителствените ръководители на страните – членки на ЦЕИ, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

„България е изцяло ангажирана с напредъка на европейската интеграция на страните от региона“, каза той пред участниците във форума.

„Въпреки кризата, която в известна степен измества дневния ред на Европа, ние трябва да обединим усилията си да дадем свеж импулс на политиката за разширяване“, подчерта Трайков.

По неговите думи държавите, амбицирани за членство в ЕС, трябва да бъдат оценявани на базата на единни критерии.

„В съответствие с тези критерии, не трябва да бъдат допускани случаи на спонсориране на филми, които насаждат омраза към съседите и влошават добросъседските отношения“, категоричен бе министърът, очевидно визирайки излязъл наскоро документален филм на македонистката пропаганда в Скопие.

В противовес на това той изтъкна ролята на Дунавската стратегия за засилване на стабилността, сигурността, солидарността и добросъседските връзки в региона. България и Румъния са координатори по приоритетна област 3 на Стратегията за промотиране на културния туризъм и връзките между хората.

„По време на кризата икономическата политика на правителството затвърди образа на България като страна с макроикономическа стабилност и устойчив икономически растеж“, изтъкна министър Трайков пред участниците във форума по отношение на политиката на българския кабинет.

Той представи пред страните от Централноевропейската инициатива предимствата на страната като инвестиционна дестинация – най-ниски данъци в ЕС, ниски оперативни разходи, стабилна нормативна и данъчна среда.

„Износът на суровини и продукти с ниска добавена стойност не може да осигури дългосрочен стабилен растеж. Затова политиката на българското правителство е насочена към подкрепа на високотехнологични сектори, които създават добавена стойност, повишават конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на хората“, подчерта министър Трайков пред форума в Белград.

Специални гости на срещата на ЦЕИ бяха президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Томас Мироу и вицепремиерът на Европейската инвестиционна банка Антон Роп.

Участниците в срещата дискутираха влиянието на икономическата криза върху региона, разширяването на ЕС с нови страни от региона, както и кооперирането между държавите и подобряването на конкурентоспособността на техните икономики.

По време на форума министър Трайков се срещна с полския министър на икономиката Валдемар Павлак и с президента на Сърбия Борис Тадич.

МИЕТ припомня, че Централноевропейската инициатива ЦЕИ води началото си от 1989 г. с подписването на договор между Австрия, Италия, Унгария и СФР Югославия.

Документът създава платформа за взаимно сътрудничество в областта на политиката, икономиката, науката и културата. В момента ЦЕИ включва 18 страни членки – Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Италия, Р Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чешката република.

Приоритетните цели на ЦЕИ са развитието на сътрудничеството между страните от Централна, Югоизточна и Източна Европа, както и подпомагането на европейската интеграция на страните от региона. Всяка година по ротационен ред страните членки поемат председателството на ЦЕИ за една календарна година.

#Югоизточна Европа #инфраструктура #Трайчо Трайков #министър на икономиката