Обратно към пълната версия на статията »

Младенов: България подкрепя резолюцията на ООН за Сирия

Младенов: България подкрепя резолюцията на ООН за Сирия
„България осъжда продължаващото ежедневно насилие в Сирия и подкрепя проекта на резолюция на Съвета за сигурност, както бе представен от Мароко”, заяви Николай Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България подкрепя бързото приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за насилието в Сирия, обяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„България осъжда продължаващото ежедневно насилие в Сирия. Ние подкрепяме проекта на резолюция на Съвета за сигурност, както бе представен от Мароко“, посочи Младенов.

Това той направи в навечерието на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което се очаква Арабската лига да представи заключенията си по Сирия, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Договорът се основава на мирния преход като основен елемент, за да се спре насилието. Именно затова призоваваме всички страни – членки на Съвета за сигурност, да подкрепят резолюцията. Хуманитарната ситуация в Сирия продължава да се влошава и се нуждаем от бързи действия, за да се справим с кризата“, каза още министърът.

Младенов подчерта, че би искал специално да отбележи ролята на Арабската лига, както и да заяви категоричната подкрепа на българското правителство за техния план.

„Работата на Лигата е ключов елемент от усилията на международната общност да се спре насилието и да се осигури мирно бъдеще за сирийския народ“, добави министърът.

„Потвърждаваме подкрепата си за Сирийския национален съвет и на цялата сирийска опозиция в усилията им да постигнат диалог и единство. Насърчаваме ги да разработят цялостна програма за бърз и мирен преход към демокрация, както и да гарантират правата и защитата на всички сирийски граждани“, каза още Николай Младенов.

#Сирия #Николай Младенов #ООН #Съвет за сигурност на ООН #министър на външните работи