Обратно към пълната версия на статията »

Павлова имала причини да обвини археолозите в изнудване

Павлова имала причини да обвини археолозите в изнудване
Павлова е категорична, че не може да приеме коментара, че управляващите са се изказали неподготвени спрямо археолозите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова заяви, че е имала основателни причини да каже, че археолозите изнудват.

Тя беше категорична, че не може да приеме коментара, че управляващите са се изказали неподготвени спрямо археолозите.

„Аз се изказах изключително подготвена, когато казах, че не може да спираме работата по изключително важни строителни обекти в изчакване да се случат едни дейности”, коментира тя в неделя пред БНР.

„Нашето желание беше това, което най-накрая се случи – да работим паралелно, със съвместни усилия при разбиране и от двете страни какво трябва да се случи и то при ясни цени и цени, които са адекватни”, добави министърът.

„Аз имах основателни причини да кажа това, тъй като на места, това не беше по отношение на всички археолози, ние говорим за конкретни обекти, за конкретни цени, които получихме за обекти, които може на по-ниска цена, в много по-близки срокове да се случат”, обясни тя. 

Археологът Анета Бакъмска посочи, че нищо не се е променило след заседанието в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Натискът да се приключи по-бързо не беше за моя обект, за който се знае отдавна, че трябва да се работи, а за колегите от кюстендилския музей, където обаче не се качиха журналисти и там никой не разбра какъв сериозен проблем има. Проблемите са системни между нас и Агенция „Пътна инфраструктура”, обясни Бакъмска.

„Нашият проект е финансиран 2010 година, но едва през юни 2011 година те ни въведоха в трасето. Ние можем да получим разрешение за археологическо проучване едва след като имаме съгласието на собствениците”, уточни тя.

„А те в момента, в който отчуждят земята започват строителство. И тук се явява конфликта не върху сумите, а върху сроковете. Досега не се е случвало археолози да забавят инфраструктурни проекти и това, което се внушава на обществото не е справедливо”, посочи археоложката.

Павлова обясни, че с екипа на Бакъмска досега не са имали проблем и с него нещата са известни от много време.

„Работихме в много добра координация с нея. Кюстендилската част наистина беше проблем и аз смятам, че ние сме го решили, тъй като това, което е разкрито ще бъде обследвано, така че вярвайте ми, че никой нищо няма да унищожи”, каза още министърът.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #археолози #Анета Бакъмска #Министерството на регионалното развитие и благоустройството #Кюстендил #Агенция „Пътна инфраструктура”