Обратно към пълната версия на статията »

Германия иска европрейски протекторат над гръцкия бюджет

Германия иска европрейски протекторат над гръцкия бюджет
A A+ A++ A

Германия иска Гърция да предаде суверенитета си по отношение на фискалната политика на ново длъжностно лице – специален бюджетен комисар за еврозоната, според неназовани източници.

В. „Файненшъл Таймс" съобщи, че разполага с проектодокумент на Германия за промени в рамките на еврозоната, според който комисар, назначен от финансовите министри в Еврогрупата, ще може да налага вето на решения бюджета, взети от гръцкото правителство.

Целта на тази мярка е да се гарантира, че затъналата в дългове Гърция ще се придържа стриктно към изпълнение на плана за фискално оздравяване на страната на международните кредитори.

„Поради разочароващите резултати в спазването му до момента, Гърция трябва да приеме отдаването на бюджетния си суверенитет на европейско ниво за определен период от време," се казва в германския проектодокумент.

Съобщението дойде, докато гръцките власти преговарят с частни кредитори за преструктуриране на гръцкия дълг с цел да избегнат неизпълнение на задълженията си, и преди срещата на европейските лидери в Брюксел в понеделник.

#Германия #Гърция #ЕС #еврозоната #еврозона #дългова криза