Обратно към пълната версия на статията »

Меркел уби надеждите за по-силна германска подкрепа за еврото

Меркел уби надеждите за по-силна германска подкрепа за еврото
Германският канцлер Ангела Меркел на Световния икономически форум в Давос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германия няма да обещава неща, които не може да изпълни, заяви канцлерът Ангела Меркел при старта на Световния икономически форум в Швейцария в сряда.

Германия демонстрира решимостта си да изиграе пълноценно своята роля в борбата срещу кризата в еврозоната, обясни канцлерът, но изтъкна, че страната й не иска да попада в ситуация, в която обещава нещо, което не може да изпълни.

По този начин тя разочарова очакванията за по-сериозна германска намеса в подкрепа на еврото и за справяне с дълговата криза в еврозоната, включително чрез увеличаване на Европейския спасителен фонд.

Меркел отбеляза, че Германия е икономическа свръхсила на континента, но това не означава, че може да действа по своя воля.

„Показали сме по много, много начини, че сме сериозни със своята солидарност и поети ангажименти“, каза още германският канцлер, цитирана от АФП и БГНЕС.

Меркел заяви пред делегатите на годишната среща на политически и бизнес лидери, че има голям дисбаланс в конкурентоспособността на членовете на еврозоната.

Според нея тези структурни слабости се усещат много по-силно след началото на кризата, отколкото преди две години.

„Съществува сериозна ерозия на доверието на останалата част от света. Те не са сигурни, че ще направим нещо за това“, заяви още тя.

#Давос #Световен икономически форум #евро #еврозоната #еврозона #Канцлер на Германия #Германия #Aнгела Меркел