Обратно към пълната версия на статията »

България щяла да се присъедини към европейския пакт „изцяло“

България щяла да се присъедини към европейския пакт „изцяло“
„Яснота за българската позиция ще има след парламентарния дебат в четвъртък и изготвянето на последния вариант на договора, който ще е факт в петък“, обясни Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България вероятно ще се присъедини към европейския фискален пакт изцяло, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

„България вероятно ще се присъедини изцяло към европейския фискален пакт, а не само към отделни текстове от него“, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след дискусиите в Съвета на министрите в Брюксел, предаде БНР.

Остава да се реши дали България и другите страни извън еврозоната ще имат статут на наблюдатели.

„Яснота за българската позиция ще има след парламентарния дебат в четвъртък и изготвянето на последния вариант на договора, който ще е факт в петък“, обясни Дянков.

Министърът подчерта, че България не е поемала никакви ангажименти за данъчна хармонизация с пакта „Евро плюс“ и неговата тежест вече намалява.

„Не сме поемали никакви ангажименти за хармонизация на данъците или за каквото и да е в данъците. Пактът „Евро плюс“ преди около 8-9 месеца изглеждаше като решение на гръцката дългова криза като цяло, проблема в Европа“, каза той.

„Според мен със скорошните, надявам се, решения по този договор той всъщност става основа за бъдещото финансово развитие на Европа, което означава, че, за мен поне, пактът „Евро плюс“ има третостепенно в най-добрия случай значение“, подчерта Дянков.

#европейски фискален пакт #Дянков #Симеон Дянков