Обратно към пълната версия на статията »

Полски депутат запали марихуана в парламента

Полски депутат запали марихуана в парламента
За да предизвика дебат по темата за легализирането на леките наркотици, полският депутат Януш Паликот запали ароматна пръчка с есенция на канабис в парламента. Снимка: topnews.net.nz
A A+ A++ A

За да предизвика дебат по темата за легализирането на леките наркотици, полският депутат Януш Паликот запали ароматна пръчка с есенция на канабис в парламента.

Полският депутат Януш Паликот, председател на ляво движение, носещо неговото име, запали ароматна пръчка с есенция от марихуана в полския парламент, за да предизвика дебат за узаконяването на леките наркотици, предаде БГНЕС, цитирайки световни медии.

„Това е трева“, заяви Паликот пред журналистите, които се събраха в кабинета му в Долната камара на парламента, след което запали ароматна пръчка с есенция на марихуана. С действията си той изправи на нокти охраната на парламента.

Няколко дни по-рано Паликот заяви, че „ще запали трева“ в парламента, играейки си с двойното значение на полската дума zapalic, която означава както паля, така и пуша.

Полша смекчи през април стриктните си закони против наркотиците, но властите оставиха на съда правото на избор дали да съди или не притежател на малко количество наркотици.

Според закона притежанието на какъвто и да е наркотик, независимо от количеството му, е забранено.

Паликот счита, че действащият закон продължава да е прекалено строг и създава неудобството прокурорът да решава след какво количество нарушителят трябва да бъде съден. Днес партията му внесе законопроект за разрешаване на употребата на марихуана.

Съобщението, че депутатът пуши трева, вдигна на крак охраната на парламента, която забрани достъпа до сградата на активистите на движението „Свободен коноп“, поканени от депутатите и от неговата партия.

Снощи председателката на парламента Ева Копач подала информация в прокуратурата за възможността Паликот и членовете на неговата партия да „извършат престъпление“.

„Искам да разкритикувам лицемерието относно употребата на марихуана. Човек казва, че ще изпуши един джойнт, и вдигат на крака охраната като че ли е извършен държавен преврат“, заяви Паликот.

#марихуана #Парламент #Полша