Обратно към пълната версия на статията »

Дойчландфунк: Защо Росен Плевнелиев е толкова популярен сред народа си

Дойчландфунк: Защо Росен Плевнелиев е толкова популярен сред народа си
A A+ A++ A

България се намира в трайна криза: в началото на годината правителството подаде оставка заради протести, сега има съпротива срещу корупцията в политиката. Само един, изглежда, не понася щети от това: Росен Плевнелиев. Президентът е популярен и се утвърди като добър кризисен мениджър. Това се казва в портрет на германското обществено радио Дойчландфунк, посветен на българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „От година и половина Росен Плевнелиев е държавен глава на България. Компютърният инженер се включи като ново лице в политиката. Спортна натура, симпатичен, 49-годишен, Плевнелиев се озовава по средата на българската партийна бъркотия“, припомня авторът Карла Енгелхарт във въведението на материала.

„Аз съм един от малкото предприемачи в политиката – идвам от реалната икономика и твърдя едно, заради което понякога не се разбираме с другите политици – политиците не създават работни места, политиците не произвеждат пари, това прави реалната икономика. Но политиците са платформата за развитието на икономиката, за развитието на нацията. И там България донякъде се провали – да създаде платформа за социално общество. Някои политици в България си повярваха твърде много, че са правилните хора и именно те трябва да показват накъде и как трябва да вървим“, казва президентът, цитиран от радиото.

Обществената медия припомня, че „някои от тези политици бяха принудени да си тръгнат. Както се случи например в началото на годината, когато протестите, породени от прекомерните цени на електроенергията, свалиха консервативното правителство на премиера Борисов. Тогава президентът Плевнелиев остана на дистанция от всички партии и заложи на диалог с протестиращите“.

Новите избори през май обаче не излъчиха работещо правителство, тъй като спечелилата най-много гласове партия ГЕРБ на Борисов не можа да състави такова заради липса на коалиционни партньори. Вторите по резултат социалисти след това съставиха дързък съюз с турската партия, който е толериран от ултранационалистката и антиевропейска партия „Атака“. Последвалите грешни решения на това правителство, особено по отношение на назначенията, изведоха хората отново на улицата“, разказва авторът.

„Демонстрациите се превърнаха в трайна криза в България, а президентът на гражданите - в кризисен мениджър, който проявява голяма симпатия към протеста на улицата. Според него протестът е израз на събудилото се гражданско общество в България“, казва Карла Енгелхарт.

Според българския президент решението няма да е от днес за утре, но процесът е много важен. „Аз имам една надежда и едно разочарование. Разочарованието е, че голяма част от българските политици днес не разбират какъв голям шанс получава България. Как чрез това активно гражданско общество се насърчават европейските ценности и модерната демокрация. Надеждата обаче е, че независимо от това дали политиците ще се променят, или не, гражданското общество е на правилния път. То ще успее и всяко проблемно решение, без значение кое бъдещо правителство ще го вземе, ще бъде идентифицирано и подобаващо коригирано от гражданите. Щастлив съм, че ще имаме повече диалог и повече сътрудничество с гражданското общество“, заявява още държавният глава.
„Привързаността на Росен Плевнелиев към диалога с гражданското общество, както и към немския език, се зараждат и развиват в Германия. В началото на 90-те младият компютърен инженер започва бизнес като строителен предприемач. Бизнесът му е насочен към наемане на български строители за строителни обекти в Германия. Плевнелиев не се свени сам да запретне ръкави. И така стартира бизнес с германската фирма „Линднер“. Когато „Линднер“ започва да строи голям бизнес парк в София, Плевнелиев е определен за мениджър на проекта“.

За професионалните му качества свидетелства и поелият управлението от него в София Вернер Хофман: „Росен вече мисли като германец. Това му дава предимство пред много други. Той знае как да преследва целите си“.

„Росен Плевнелиев е милионер, което не пречи на имиджа му като президент. Тъкмо обратното, в корумпирана България това се оказва знак за относителна независимост на един политик. Освен това той притежава харизма, чар и смелост“, се казва още в портрета на германското обществено радио.

(По агенция „Фокус“)