Обратно към пълната версия на статията »

Борисов предупреди Македония (коментари в македонските медии)

Борисов предупреди Македония (коментари в македонските медии)
A A+ A++ A

"България не трябва да ревизира своята политика към Македония" – това изказване на бившия премиер и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов е широко цитирано в македонската преса.

Под заглавие „Борисов: Първо договор за добросъседство, пък после – поддръжка", скопският „Утрински вестник" помества изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред „Фокус".

„Предупреждавам, че всяка ревизия на българската позиция за членството на Македония в Европейския съюз е вредна и опасна за националните интереси", заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, по повод срещата в Кюстендил на премиерите на България и Македония. По думите му - връщането към политиката на компромиси и отстъпки, няма да допринесе нито за даване на права на определящите се като българи граждани на Македония, нито до спиране езика на омразата, нито до отказ от национални, етнически - и последващи териториални претенции.

„България безусловно трябва да подкрепя евроинтеграцията на Македония и нейния път към европейските ценности. Тази позиция не трябва в никакъв случай да бъде за сметка на националните интереси на България и в компромис с нашето историческо и културно наследство", заяви Бойко Борисов.

„Орешарски трябва ясно да заяви – първо договор, после подкрепа", каза Бойко Борисов. По думите му - първото необходимо условие за подкрепата на България трябва да бъде именно договор за добросъседство, в който ясно да бъдат определени както правата, така и задълженията на бившата югорепублика.

В средата на февруари, няколко дни преди да подаде оставка като премиер, Бойко Борисов се срещна със своя колега Никола Груевски и поеха ангажимент за развиването на политическия диалог и активизиране на отношенията между двете страни. Българският премиер Пламен Орешарски в неделя, в Кюстендил, на среща с премиера на Македония Никола Груевски, заяви, че България подкрепя Македония, но наблегна на договора за добросъседство.

Същото заглавие „Борисов: първо договор за добросъседство, после поддръжка" цитира и електронното издание „Плюс инфо".

„Борисов: България не трябва да ревизира позицията си към Македония", пише електронното издание „Телеграф", като акцентира върху това, че първото условие за подкрепа за членство на Македония в ЕС трябва да бъде – договор за добросъседство. Подобни акценти има в материалите на телевизия А1Он, електронните издания „Прес 24", „Алсат-М", „24 вести" и т.н.

„Предупреждавам, че всяка ревизия на българската позиция за членството на Македония в Европейския съюз е вредна и опасна за националните интереси", цитира изданието изявлението на Бойко Борисов.

„Борисов: Няма безрезервна поддръжка за Скопие", е озаглавен материалът на вестник „Нова Македония".

„Опасно е да се ревизира българската позиция спрямо Македония", е заглавието на репортажа на телевизия „Сител".

(Фокус)